Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse drugscriminelen aangepakt: 44 arrestaties

Geplaatst opmaandag 19 oktober 2020 - 7:00

Rotterdamse criminelen zijn op grote schaal geïnfiltreerd in het Limburgse drugsmilieu. Alleen al dit kalenderjaar zijn er 44 verdachten gearresteerd in een groot onderzoek naar deze drugscriminelen.

Dat bevestigt justitie na onderzoek van L1.

Lees ook: Rotterdammers op drugsvakantie: dure kleding en kilo's drugs

Criminele organisaties
'Het is bekend dat de regio Limburg bekendstaat als een plaats waar men, op grote schaal, handelt in verdovende middelen. Waaronder cocaïne en heroïne', staat in een politiedossier dat in handen is van L1. Er wordt beschreven dat het voornamelijk Rotterdammers zijn die 'runnen' in Limburg en dat zij al jaren in onze provincie verblijven en zijn samengeklonterd in criminele organisaties.

Onaantastbare groep
De politie omschrijft de groepen uit Rotterdam als gevaarlijk. 'We constateren dat de leden van die criminele organisaties, gezien de steeds harder wordende concurrentie, steeds vaker het geweld niet schuwen.' En, niet onbelangrijk, steeds vaker worden er vuurwapens gebruikt om conflicten te beslechten. De Rotterdamse groep heeft volgens de politie 'het gevoel van onaantastbaarheid'.

Video: L1

Grof geweld
Het zijn zorgelijke ontwikkelingen, vinden burgemeesters en justitie. Steeds vaker wordt de 'gewone burger' meegesleurd in drugsgeweld waar Rotterdammers bij betrokken lijken. Zo werd Ömer Köksal op klaarlichte dag en midden op straat doodgeschoten in Blerick, op 1 november 2017. Dat was het gevolg van een ruzie met een bende uit de Randstad, die werd geleid door een Rotterdammer.

Enkele maanden eerder werd plaatsgenoot Kemal Zengin geliquideerd voor zijn woning; twee Rotterdamse twintigers werden gearresteerd in die zaak. Rond die tijd werd ook Aiyoub Haddoumi door een Rotterdammer doodgeschoten bij een uit de hand gelopen drugsdeal in Maastricht. Veel recenter werd een onschuldige, bejaarde man aangereden door een Vlaardingse drugsrunner in Eygelshoven en stormden drie Rotterdammers met getrokken wapen een henneppand binnen.

Tientallen verdachten
Dergelijke incidenten en de ogenschijnlijke groei van straathandel brachten de Rotterdammers in het vizier van justitie. Dat resulteerde dit jaar dus in 44 arrestaties, maar eerder zijn er al tientallen mannen uit die regio aangehouden. Alleen al tussen januari en oktober van dit jaar kwamen bijvoorbeeld 42 mannen uit Rotterdam of uit omliggende steden als Barendrecht, Maassluis en Vlaardingen voor de rechter in Limburg.

Marokkaanse connectie
Doorgaans zijn het jonge jongens die naar Limburg trekken; gemiddeld zijn de verdachten 27 jaar oud. Wat verder opvalt, is dat liefst 34 van de 42 mannen die voor de rechter verschenen een Marokkaanse migratieachtergrond hebben. Vrijwel alle zaken draaiden om drugs; van eenvoudig dealen tot het bedreigen, mishandelen of zelfs doden van mensen die bij zo'n deal betrokken waren.

Lees ook: Aiyoub (22) door zijn hoofd geschoten voor 800 gram cocaïne

Goede busverbinding
De Rotterdamse twintigers zitten graag in Limburg, omdat buitenlandse klanten ze daar beter weten te vinden dan elders in het land. Zo zijn er veel busverbindingen vanuit België en Duitsland naar onze provincie, wat fijn is met het oog op verslaafden zonder rijbewijs, en blijken Fransen bereid om uren richting Limburg te rijden voor kwalitatief goede drugs.

Stedelijk gebied is populair onder de drugscriminelen; Duitsers kopen graag in Heerlen, Kerkrade, Roermond en Venlo, Sittard trekt vrijwel alle nationaliteiten aan en Maastricht kan doorgaans rekenen op veel Belgische en Franse klanten.

Wie heb ik aan de lijn?
Er is een reden dat de Rotterdammers zich vestigen in Limburg en dus niet heen en weer rijden, denkt advocaat Peer Szymkowiak. Hij staat al jarenlang veel Rotterdamse verdachten bij in drugszaken. "Het is logisch; je moet een netwerk opbouwen, een klantenkring. Daar heb je maanden de tijd voor nodig." Die klanten krijgen een telefoonnummer dat ze kunnen bellen voor wat bruin (heroïne) of wit (cocaïne).

Zwakke plek
Tegelijkertijd is zo'n drugstelefoon de zwakke plek van de organisatie. Zodra de politie weet heeft van het nummer en die telefoon gaat afluisteren, luisteren ze rechtstreeks mee met gesprekken over deals. Daar zijn veel van de Rotterdammers ook dit jaar tegenaan gelopen. De politie pakte in de meeste gevallen eerst junks op, analyseerde hun telefoons en viste daar de 'drugsnummers' uit.

Lees ook: Bokser verdacht van gewapende overval op hennepkwekerij

Problemen in Geleen
Volgens advocaat Szymkowiak is de aanwezigheid van drugscriminelen uit de Randstad overigens zo oud als de weg naar Rome. "Het lijkt op een soort vooruitgeschoven post. De oudere of 'grotere' jongens blijven in Rotterdam, hun broertjes of jongens uit de buurt komen hierheen. Maar ik heb het idee dat wanneer justitie ergens optreedt, de handel zich verplaatst. Een waterbedeffect."

Dat bevestigt officier van justitie Joan Holthuis. De aanpak die dit jaar 44 arrestaties opleverde in met name Parkstad noemt ze 'succesvol'. Het heeft er volgens de officier echter wel voor gezorgd dat problemen zich verplaatsten naar Geleen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen