Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosevleugel-sprinkhaan voor het eerst gespot in Nederland

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 16:11

Limburg is een bijzonder insect rijker. De rosevleugel-sprinkhaan is woensdag door onderzoekers van Natuurbalans ontdekt in de buurt van Itteren.

De rosevleugel is afkomstig uit zuidelijk Europa en kwam tot begin twintigste eeuw nog voor in België.

Vanuit België
Daar dook het insect eind juli na meer dan eeuw weer op. In de Belgische provincie Luxemburg zijn verschillende exemplaren gesignaleerd wat volgens onderzoekers moet duiden op de vorming van een kleine populatie. Joris Verhees en Pim Lemmers van Natuurbalans waren woensdagmiddag in Itteren onderzoek aan het doen naar de beekdonderpad toen ze per toeval het insect tegenkwamen.

Wegvliegen
"De rosevleugel is ten noordwesten van Maastricht gesignaleerd. Toen zeiden wij tegen elkaar: dit is best een goed gebied voor deze sprinkhaan" vertelt Lemmers. "Er zitten hier veel blauwvleugelsprinkhanen en daar past een rosevleugel best goed tussen. En op dat moment zag ik een rosevleugel wegvliegen".

Lees ook: Gele driestaart na honderd jaar terug van weggeweest

Waardevol beestje
De heren hebben gelijk het beestje gevangen om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het een unieke soort betreft. Volgens de onderzoekers is het bijzonder voor Nederland omdat het de eerste keer is dat dit insect hier wordt waargenomen. "Het zat er wel een beetje aan te komen, we verwachten ook dat er meer gaan opduiken, ook in noordelijker gelegen gebieden" zegt Verhees. De rosevleugel kan volgens Lemmers geen kwaad voor het ecologisch systeem "Het is een waardevol toevoeging aan de ecologie".

Foto: Joris Verhees/Pim Lemmers
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen