Overslaan en naar de inhoud gaan

Rosevleugel-sprinkhaan voor het eerst gespot in Nederland

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 16:11

Limburg is een bijzonder insect rijker. De rosevleugel-sprinkhaan is woensdag door onderzoekers van Natuurbalans ontdekt in de buurt van Itteren.

De rosevleugel is afkomstig uit zuidelijk Europa en kwam tot begin twintigste eeuw nog voor in België.

Vanuit België
Daar dook het insect eind juli na meer dan eeuw weer op. In de Belgische provincie Luxemburg zijn verschillende exemplaren gesignaleerd wat volgens onderzoekers moet duiden op de vorming van een kleine populatie. Joris Verhees en Pim Lemmers van Natuurbalans waren woensdagmiddag in Itteren onderzoek aan het doen naar de beekdonderpad toen ze per toeval het insect tegenkwamen.

Wegvliegen
"De rosevleugel is ten noordwesten van Maastricht gesignaleerd. Toen zeiden wij tegen elkaar: dit is best een goed gebied voor deze sprinkhaan" vertelt Lemmers. "Er zitten hier veel blauwvleugelsprinkhanen en daar past een rosevleugel best goed tussen. En op dat moment zag ik een rosevleugel wegvliegen".

Lees ook: Gele driestaart na honderd jaar terug van weggeweest

Waardevol beestje
De heren hebben gelijk het beestje gevangen om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het een unieke soort betreft. Volgens de onderzoekers is het bijzonder voor Nederland omdat het de eerste keer is dat dit insect hier wordt waargenomen. "Het zat er wel een beetje aan te komen, we verwachten ook dat er meer gaan opduiken, ook in noordelijker gelegen gebieden" zegt Verhees. De rosevleugel kan volgens Lemmers geen kwaad voor het ecologisch systeem "Het is een waardevol toevoeging aan de ecologie".

Foto: Joris Verhees/Pim Lemmers
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen