Overslaan en naar de inhoud gaan

Rookvrij maken ziekenhuis: proces van de lange adem

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 19:10

In en rond de meeste Limburgse ziekenhuizen geldt inmiddels een rookverbod. Toch is de sigaret ook daar nog niet helemaal verdwenen. "We proberen gedrag van mensen te veranderen, dat kost nu eenmaal tijd."

De invoering van het algehele rookverbod is dan ook een proces van de lange adem.

Stressvol
"Patiënten komen hier onder stressvolle omstandigheden terecht. Het is moeilijk om de sigaret, die vaak voor een beetje ontspanning zorgt, dan niet op te steken", zegt een woordvoerder van het Maastricht UMC+. "We snappen dat het verbod een rigoureuze maatregel is. Roken is een ernstige verslaving. Daar kom je niet zomaar vanaf."

In het Maastricht UMC+ geldt op dit moment nog geen algeheel verbod, maar het ziekenhuis is druk met de voorbereidingen bezig. Vanaf 21 maart, bij de start van de lente, gaat ook daar het rookverbod in. De huidige rookplekken worden dan afgebroken.

Lees ook: Meningen flink verdeeld over rookverbod rond ziekenhuizen

Verandering
In en rond het VieCuri Medisch Centrum geldt al wel een algeheel rookverbod. Toch is ook daar de sigaret nog niet helemaal verdwenen. "We zien dat er minder gerookt wordt op het terrein, maar het is nog niet teruggebracht tot nul", zegt een woordvoerster van het ziekenhuis in Venlo en Venray. "Het kost tijd om gedrag te veranderen. Maar we houden het wel in de gaten en vragen mensen hun sigaret te doven als ze toch roken op het terrein."

Ondersteuning
Het merendeel van de medewerkers van het VieCuri steunt het initiatief en geeft zelf het goede voorbeeld. "Ze roken netjes buiten het terrein en geven aan minder te roken." Ook krijgen veertig medewerkers begeleiding bij hun poging zelf te stoppen met roken.

In september vorig jaar sprak L1 met medewerkers van het VieCuri-ziekenhuis vlak voor het moment dat het rookverbod bij het ziekenhuis werd ingevoerd. Bekijk de video hieronder.

Lees ook: Meeste Limburgse ziekenhuizen inmiddels volledig rookvrij

Preventieakkoord
De Limburgse ziekenhuizen lopen met de maatregel vooruit op de afspraken in het Preventieakkoord. Daarin staat dat alles ziekenhuizen in 2025 rookvrij moeten zijn. Ook hebben de overheid en organisaties samen afgesproken dat dit jaar alle schoolterreinen, kinderopvanglocaties, kinderboerderijen en speeltuinen rookvrij worden. Mensen die willen stoppen met roken hoeven voor professionele hulp bovendien geen eigen risico meer te betalen van zorgverzekeraars.

Het doel van het Preventieakkoord is het zorgen voor een rookvrije generatie in 2040.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen