Overslaan en naar de inhoud gaan

Rookvrij maken ziekenhuis: proces van de lange adem

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 19:10

In en rond de meeste Limburgse ziekenhuizen geldt inmiddels een rookverbod. Toch is de sigaret ook daar nog niet helemaal verdwenen. "We proberen gedrag van mensen te veranderen, dat kost nu eenmaal tijd."

De invoering van het algehele rookverbod is dan ook een proces van de lange adem.

Stressvol
"Patiënten komen hier onder stressvolle omstandigheden terecht. Het is moeilijk om de sigaret, die vaak voor een beetje ontspanning zorgt, dan niet op te steken", zegt een woordvoerder van het Maastricht UMC+. "We snappen dat het verbod een rigoureuze maatregel is. Roken is een ernstige verslaving. Daar kom je niet zomaar vanaf."

In het Maastricht UMC+ geldt op dit moment nog geen algeheel verbod, maar het ziekenhuis is druk met de voorbereidingen bezig. Vanaf 21 maart, bij de start van de lente, gaat ook daar het rookverbod in. De huidige rookplekken worden dan afgebroken.

Lees ook: Meningen flink verdeeld over rookverbod rond ziekenhuizen

Verandering
In en rond het VieCuri Medisch Centrum geldt al wel een algeheel rookverbod. Toch is ook daar de sigaret nog niet helemaal verdwenen. "We zien dat er minder gerookt wordt op het terrein, maar het is nog niet teruggebracht tot nul", zegt een woordvoerster van het ziekenhuis in Venlo en Venray. "Het kost tijd om gedrag te veranderen. Maar we houden het wel in de gaten en vragen mensen hun sigaret te doven als ze toch roken op het terrein."

Ondersteuning
Het merendeel van de medewerkers van het VieCuri steunt het initiatief en geeft zelf het goede voorbeeld. "Ze roken netjes buiten het terrein en geven aan minder te roken." Ook krijgen veertig medewerkers begeleiding bij hun poging zelf te stoppen met roken.

In september vorig jaar sprak L1 met medewerkers van het VieCuri-ziekenhuis vlak voor het moment dat het rookverbod bij het ziekenhuis werd ingevoerd. Bekijk de video hieronder.

Lees ook: Meeste Limburgse ziekenhuizen inmiddels volledig rookvrij

Preventieakkoord
De Limburgse ziekenhuizen lopen met de maatregel vooruit op de afspraken in het Preventieakkoord. Daarin staat dat alles ziekenhuizen in 2025 rookvrij moeten zijn. Ook hebben de overheid en organisaties samen afgesproken dat dit jaar alle schoolterreinen, kinderopvanglocaties, kinderboerderijen en speeltuinen rookvrij worden. Mensen die willen stoppen met roken hoeven voor professionele hulp bovendien geen eigen risico meer te betalen van zorgverzekeraars.

Het doel van het Preventieakkoord is het zorgen voor een rookvrije generatie in 2040.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen