Overslaan en naar de inhoud gaan

Rookbom-incident in gevangenis mogelijk om babyfeestje

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 7:00

De gevangenis in Sittard onderzoekt of de rookbommen die donderdagmiddag over de gevangenismuur zijn gegooid, iets te maken hebben met heugelijk familienieuws. Een van de gevangenen wordt namelijk vader.

Dat vertellen verschillende bronnen tegenover L1. Met roze rook werd vermoedelijk de komst van een meisje gevierd.

Roze lucht
De vriendin van de betrokken gevangene had laten weten dat ze een verrassing voor hem had. Niet lang na die boodschap kleurde de lucht boven de luchtplaats van afdeling B tijdelijk roze. Het was dus mogelijk een, ietwat opmerkelijke, gender reveal party. Tijdens zo'n feest maken ouders bekend of ze een jongen of meisje verwachten. In sommige gevallen weten ze zelf ook nog niet wat het wordt.

Lees ook: Protest in Sittardse bajes: gevangenen zijn maatregelen beu

Geen bezoek
Als één van beide ouders in de gevangenis zit, is zo'n fuif echter moeilijk te realiseren. Zeker in tijden van coronamaatregelen; gevangenen mogen geen bezoek ontvangen, verlof is geschrapt en het is dringen bij de telefoonpaal. Ook wordt er geklaagd over haperende Skype-verbindingen.

Stil protest
Gevangeniswoordvoerder Robert Meijer kan niets zeggen over de inhoud van het onderzoek. Dat het incident niet zonder gevolgen bleef, is inmiddels duidelijk. Personeel riep de luchtende gevangenen direct naar binnen, maar bijna dertig mannen weigerden de luchtplaats te verlaten. Beetje bij beetje dropen ze af. Een harde kern van negentien mensen hield het echter een uur vol.

Sancties en frustraties
Met deze negentien mensen gaat de gevangenisdirectie in gesprek. Tijdens dat gesprek komen sancties, maar ook frustraties van de gevangenen aan bod. Zij claimen dat het niet voor het eerst is dat hun luchtuurtje eerder wordt afgebroken. Daarnaast hebben ze het helemaal gehad met alle maatregelen rondom het coronavirus.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen