Overslaan en naar de inhoud gaan

Rooijmans: 'Over druk op IC ben ik minder optimistisch'

Geplaatst opwoensdag 12 mei 2021 - 20:54

Jac Rooijmans van de GGD Limburg-Noord is nog niet helemaal overtuigd van de dalende lijn van het aantal patiënten op de Intensive Care. "In onze provincie is het beeld nog niet geweldig."

Rooijmans, ook directeur van de Veiligheidsregio, deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Video: L1

Drie manieren
Rooijmans zegt dat hij op drie manieren kijkt als er versoepelingen worden aangekondigd. Over de druk op de Intensive Care is hij niet positief. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat het de goede kant op. "Ik ben minder optimistisch dan hij, want in onze provincie is het beeld nog niet zo geweldig, ook qua besmettingen. Als ik positief ben, kun je zeggen dat we op een plateau zitten, maar het gaat niet echt omlaag. Je ziet dat er in de ziekenhuizen nog elke dag wordt gekeken naar wat er kan en wat er niet kan. In onze regio is het alle hens aan dek."

Jongeren
Naast de druk op de IC kijkt Rooijmans ook naar het beschermen van de kwetsbaren. "We hebben inmiddels zes miljoen mensen gevaccineerd en in juni gaan we veel vaccineren." Ook kijkt de GGD-directeur naar jongeren. "Als ik daar naar kijk, denk ik dat er een aantal stappen moeten worden gezet. Ik ben blij dat wordt overwogen om middelbare scholen openen te stellen, want dat moet echt opgepakt worden." Volgens Rooijmans is er al wat mogelijk voor jongeren, maar hij mist iets cruciaals. "Jongeren noemen specifiek scholen als een ontmoetingsplaats en dat samen zijn wordt gemist."

Het kabinet wil op 25 mei, een beslissing nemen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. Als de besmettingscijfers nog steeds dalende zijn zouden de middelbare scholen wellicht op 31 mei weer volledig kunnen opengaan.

Grenzen
Rooijmans maakt zich ook zorgen over de drukte in Limburgse steden, ook door mensen uit het buitenland. "We zien dat onze onze invloed niet over de grenzen heengaat. Als ik zie dat er in de binnenstad van Venlo en het Outlet Center in Roermond rijen van vier uur staan. Dan denk ik: Daar zien we ook gedrag wat gekopieerd gaat worden." Rooijmans, die ook directeur van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is, blikt dan ook vooruit op het Hemelvaartsweekend. "Ik ben heel benieuwd, met een aantal Duitse dagen op komst, wat er gaat gebeuren de komende dagen. Met name in Noord-Limburg."

De gemeente Roermond liet woensdag al weten maatregelen te nemen voor komend weekend.

Lees ook: Roermond verwacht drukte: 'Kom andere keer terug'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen