Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronselaar azc Echt riep op tot aansluiting bij IS

Geplaatst opdonderdag 28 juli 2016 - 13:44

Een 27-jarige man van Marokkaanse afkomst heeft tenminste twee mannen in het azc in Echt proberen te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat.

De man wordt verdacht van werven voor de gewapende strijd en opruiing.

Jihadist
Hij toonde in april van dit jaar video's van IS en probeerde twee mannen te overtuigen jihadist te worden. Dat bleek donderdagmiddag in de rechtbank in Roermond. Het onderzoek is nog niet afgerond. Er vinden onder meer nog getuigenverhoren plaats, onder wie enkele in Duitsland.

Lees ook: Zieltjes winnen of beschermen?

Asielverzoek
De verdachte is via Duitsland naar Nederland gereisd en verbleef pas enkele weken in Nederland toen hij in april in het azc in Echt werd aangehouden. In Duitsland was zijn asielverzoek afgewezen, daarna heeft hij zich in Duitsland aan de vervolgprocedure onttrokken en is naar Nederland gereisd waar hij in de vreemdelingenketen terecht kwam, zegt officier van justitie Leonard Geuns.

Vught
De officier van justitie noch de advocaat van de verdachte wil nader ingaan op de zaak. De verdachte zit, in afwachting van inhoudelijke behandeling, gedetineerd in Vught. De advocaat wilde niet zeggen of de man op de speciale terroristenafdeling vast zit.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

4 jaar cel voor ronselen IS in asielzoekerscentrum
Jihad-ronselaar azc Echt gaat in hoger beroep
Jihadronselaar opgepakt in asielzoekerscentrum Echt
Limburgse journalisten schrijven boek over jihad
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen