Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse weg blootgelegd bij aanleg Buitenring

Geplaatst opvrijdag 6 februari 2015 - 16:57

Bij de aanleg van de Buitenring Parkstad is vrijdagmorgen de oude Romeinse weg van Aken via Heerlen naar Xanten blootgelegd.

Dat gebeurde bij de werkzaamheden bij grensovergang De Locht bij Kerkrade.

Grintlaag
De oude weg kwam aan het licht bij het uitgraven van een bouwput voor een nieuw viaduct. Archeologen van het Leidse onderzoeksbureai Archol onderzochten die put, en vonden een 50 centimeter dikke laag grind die ooit de fundering was van de Romeinse weg. Die zes tot acht meter brede weg blijkt precies hetzelfde tracé te hebben gevolgd als De Locht.

Monsters
Archeologen leggen de vondst minutieus vast met foto's, tekeningen en beschrijvingen, en nemen monsters mee voor nader onderzoek. Daarna wordt het gat weer opgevuld. De resten worden dus niet verder uitgegraven.

Derde keer
Het is de derde keer dat de eeuwenoude weg weer aan de oppervlakte komt. Vorig jaar gebeurde dat in Heerlen bij werkzaamheden in de binnenstad. In de jaren vijftig stuitten de bouwers van een spoorviaduct ook al op de weg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Echt brengt Romeinse vondsten in kaart
Zeldzame Romeinse munt uit Obbicht onder de hamer
Romeinse grafkist op reis naar Heerlen vast in lift
Duik naar resten Romeinse brug in Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank: doneer een voedselpakket online

Een voedselpakket online doneren? Dat kan!

Je doneert dan direct aan de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’. Met het geld van de donaties worden producten ingekocht en vervolgens verdeeld over de zes Voedselbanken in Limburg (Landgraaf, Roermond, Venray, Peel & Maas, Venlo en Weert).

Doneer hier
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Nieuw op L1 TV: Talent & Co

Het nieuwe tv-programma op L1 volgde een klein jaar vijf jonge Limburgse talenten op hun weg naar de verwezenlijking van hun artistieke droom. In de afsluitende aflevering van Talent & Co mogen kandidaten Fabiënne, Sino, Lotte, Pim en Tijn zich aan een volle zaal presenteren.

Iedere woensdag, zaterdag en zondag op L1 TV.

Bekijk hier de afleveringen
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen