Overslaan en naar de inhoud gaan

'Romeinse' wandeltocht van 70 kilometer door Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 19:44

De oude Romeinse weg Via Belgica krijgt in Zuid-Limburg een eigen driedaags wandelevenement: de Via Belgica Wandel III-daagse.

De eerste editie wordt gehouden van 18 tot en met 20 juni. Dat valt samen met de Nationale Archeologiedagen. Mensen kunnen dat weekend Romeins erfgoed ontdekken in Zuid-Limburg en de Via Belgica hoort daarbij. Dat het woord III-daagse in de naam van het evenement met Romeinse cijfers wordt geschreven, is een knipoog naar het verleden.

Bewegwijzering
De route gaat over een traject van 70 kilometer tussen Maastricht en Rimburg en vice versa. Deelnemers aan de driedaagse kunnen de route op eigen gelegenheid en eigen tempo wandelen. Wie zich laat registreren als deelnemer krijgt alle informatie die nodig is en maakt kans op een Via Belgica-wandelpin.

Onlangs is de route voorzien van wegwijzers, die worden ondersteund door een app en GPX. Verdwalen op het traject is volgens de organisatie dan ook onmogelijk.

Romeinse heirbaan
De Via Belgica is een 2000 jaar oude weg. Van oorsprong liep de door de Romeinen aangelegde heirbaan van de Franse kustplaats Boulogne-sur-mer tot Keulen in Duitsland. Via Zuid-Limburg dus. De afgelopen jaren is de weg stukje bij beetje blootgelegd bij verschillende opgravingen, waardoor duidelijk is geworden hoe de oorspronkelijke weg precies liep.

Sinds een jaar of vijf staat de Via Belgica weer volop in de belangstelling in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen