Overslaan en naar de inhoud gaan

'Romeinse' wandeltocht van 70 kilometer door Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 19:44

De oude Romeinse weg Via Belgica krijgt in Zuid-Limburg een eigen driedaags wandelevenement: de Via Belgica Wandel III-daagse.

De eerste editie wordt gehouden van 18 tot en met 20 juni. Dat valt samen met de Nationale Archeologiedagen. Mensen kunnen dat weekend Romeins erfgoed ontdekken in Zuid-Limburg en de Via Belgica hoort daarbij. Dat het woord III-daagse in de naam van het evenement met Romeinse cijfers wordt geschreven, is een knipoog naar het verleden.

Bewegwijzering
De route gaat over een traject van 70 kilometer tussen Maastricht en Rimburg en vice versa. Deelnemers aan de driedaagse kunnen de route op eigen gelegenheid en eigen tempo wandelen. Wie zich laat registreren als deelnemer krijgt alle informatie die nodig is en maakt kans op een Via Belgica-wandelpin.

Onlangs is de route voorzien van wegwijzers, die worden ondersteund door een app en GPX. Verdwalen op het traject is volgens de organisatie dan ook onmogelijk.

Romeinse heirbaan
De Via Belgica is een 2000 jaar oude weg. Van oorsprong liep de door de Romeinen aangelegde heirbaan van de Franse kustplaats Boulogne-sur-mer tot Keulen in Duitsland. Via Zuid-Limburg dus. De afgelopen jaren is de weg stukje bij beetje blootgelegd bij verschillende opgravingen, waardoor duidelijk is geworden hoe de oorspronkelijke weg precies liep.

Sinds een jaar of vijf staat de Via Belgica weer volop in de belangstelling in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond