Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse thermen in Heerlen veel vaker verbouwd

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 18:23

De Romeinse thermen in Heerlen zijn veel vaker verbouwd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het lopende bouwhistorisch onderzoek naar het oudste stenen gebouw van Nederland.

Verbouwd
Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis uit de klassieke oudheid één keer verbouwd was. Conservator Karen
Jeneson van het Thermenmuseum: "De bouwhistoricus die op dit moment druk bezig is met het opschrijven van de laatste bevindingen zegt dat er ontzettend vaak verbouwd is. We moeten nu proberen daar jaartallen aan te koppelen en dan hebben we pas echt het hele verhaal."

Badhuis
De Romeinse thermen in het centrum van Heerlen zijn in 1940 ontdekt en opgegraven. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis. De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werden de resten na de opgraving weer toegedekt. Pas in 1977 werd het badgebouw uit de oudheid zichtbaar voor publiek nadat het complex was opgenomen in het Thermenmuseum.

Klimatologische omstandigheden
In 2013 ontdekte Jeneson dat de archeologische resten van de thermen in verval raakten, omdat de klimatologische omstandigheden in het museum slecht waren; de muurresten brokkelden af. Er werd overgegaan tot een grote restauratie die vorig jaar werd afgesloten. Tijdens de restauratie werden nieuwe archeologische onderzoeken verricht die nu worden uitgewerkt.

Botresten
Naast het bouwhistorisch onderzoek lopen er ook onderzoeken naar aangetroffen
botresten, aardewerk, metalen, munten en de waterhuishouding. In de loop van volgend jaar verwacht Jeneson de conclusies van die deelonderzoeken te kunnen combineren tot een groot nieuw verhaal over de thermen.

Het is de bedoeling dat ook de presentatie van de thermen meer tot de verbeelding gaat spreken. Het huidige gebouw zal binnen enkele jaren vervangen. Directeur Karen Jeneson vertelt zaterdag in het L1-radioprogramma Cultuurcafé over het onderzoek naar de Romeinse Thermen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen