Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse thermen in Heerlen veel vaker verbouwd

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 18:23

De Romeinse thermen in Heerlen zijn veel vaker verbouwd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het lopende bouwhistorisch onderzoek naar het oudste stenen gebouw van Nederland.

Verbouwd
Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis uit de klassieke oudheid één keer verbouwd was. Conservator Karen
Jeneson van het Thermenmuseum: "De bouwhistoricus die op dit moment druk bezig is met het opschrijven van de laatste bevindingen zegt dat er ontzettend vaak verbouwd is. We moeten nu proberen daar jaartallen aan te koppelen en dan hebben we pas echt het hele verhaal."

Badhuis
De Romeinse thermen in het centrum van Heerlen zijn in 1940 ontdekt en opgegraven. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis. De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werden de resten na de opgraving weer toegedekt. Pas in 1977 werd het badgebouw uit de oudheid zichtbaar voor publiek nadat het complex was opgenomen in het Thermenmuseum.

Klimatologische omstandigheden
In 2013 ontdekte Jeneson dat de archeologische resten van de thermen in verval raakten, omdat de klimatologische omstandigheden in het museum slecht waren; de muurresten brokkelden af. Er werd overgegaan tot een grote restauratie die vorig jaar werd afgesloten. Tijdens de restauratie werden nieuwe archeologische onderzoeken verricht die nu worden uitgewerkt.

Botresten
Naast het bouwhistorisch onderzoek lopen er ook onderzoeken naar aangetroffen
botresten, aardewerk, metalen, munten en de waterhuishouding. In de loop van volgend jaar verwacht Jeneson de conclusies van die deelonderzoeken te kunnen combineren tot een groot nieuw verhaal over de thermen.

Het is de bedoeling dat ook de presentatie van de thermen meer tot de verbeelding gaat spreken. Het huidige gebouw zal binnen enkele jaren vervangen. Directeur Karen Jeneson vertelt zaterdag in het L1-radioprogramma Cultuurcafé over het onderzoek naar de Romeinse Thermen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen