Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse thermen in Heerlen veel vaker verbouwd

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 18:23

De Romeinse thermen in Heerlen zijn veel vaker verbouwd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het lopende bouwhistorisch onderzoek naar het oudste stenen gebouw van Nederland.

Verbouwd
Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis uit de klassieke oudheid één keer verbouwd was. Conservator Karen
Jeneson van het Thermenmuseum: "De bouwhistoricus die op dit moment druk bezig is met het opschrijven van de laatste bevindingen zegt dat er ontzettend vaak verbouwd is. We moeten nu proberen daar jaartallen aan te koppelen en dan hebben we pas echt het hele verhaal."

Badhuis
De Romeinse thermen in het centrum van Heerlen zijn in 1940 ontdekt en opgegraven. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis. De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werden de resten na de opgraving weer toegedekt. Pas in 1977 werd het badgebouw uit de oudheid zichtbaar voor publiek nadat het complex was opgenomen in het Thermenmuseum.

Klimatologische omstandigheden
In 2013 ontdekte Jeneson dat de archeologische resten van de thermen in verval raakten, omdat de klimatologische omstandigheden in het museum slecht waren; de muurresten brokkelden af. Er werd overgegaan tot een grote restauratie die vorig jaar werd afgesloten. Tijdens de restauratie werden nieuwe archeologische onderzoeken verricht die nu worden uitgewerkt.

Botresten
Naast het bouwhistorisch onderzoek lopen er ook onderzoeken naar aangetroffen
botresten, aardewerk, metalen, munten en de waterhuishouding. In de loop van volgend jaar verwacht Jeneson de conclusies van die deelonderzoeken te kunnen combineren tot een groot nieuw verhaal over de thermen.

Het is de bedoeling dat ook de presentatie van de thermen meer tot de verbeelding gaat spreken. Het huidige gebouw zal binnen enkele jaren vervangen. Directeur Karen Jeneson vertelt zaterdag in het L1-radioprogramma Cultuurcafé over het onderzoek naar de Romeinse Thermen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen