Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse thermen in Heerlen veel vaker verbouwd

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 18:23

De Romeinse thermen in Heerlen zijn veel vaker verbouwd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het lopende bouwhistorisch onderzoek naar het oudste stenen gebouw van Nederland.

Verbouwd
Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis uit de klassieke oudheid één keer verbouwd was. Conservator Karen
Jeneson van het Thermenmuseum: "De bouwhistoricus die op dit moment druk bezig is met het opschrijven van de laatste bevindingen zegt dat er ontzettend vaak verbouwd is. We moeten nu proberen daar jaartallen aan te koppelen en dan hebben we pas echt het hele verhaal."

Badhuis
De Romeinse thermen in het centrum van Heerlen zijn in 1940 ontdekt en opgegraven. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis. De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werden de resten na de opgraving weer toegedekt. Pas in 1977 werd het badgebouw uit de oudheid zichtbaar voor publiek nadat het complex was opgenomen in het Thermenmuseum.

Klimatologische omstandigheden
In 2013 ontdekte Jeneson dat de archeologische resten van de thermen in verval raakten, omdat de klimatologische omstandigheden in het museum slecht waren; de muurresten brokkelden af. Er werd overgegaan tot een grote restauratie die vorig jaar werd afgesloten. Tijdens de restauratie werden nieuwe archeologische onderzoeken verricht die nu worden uitgewerkt.

Botresten
Naast het bouwhistorisch onderzoek lopen er ook onderzoeken naar aangetroffen
botresten, aardewerk, metalen, munten en de waterhuishouding. In de loop van volgend jaar verwacht Jeneson de conclusies van die deelonderzoeken te kunnen combineren tot een groot nieuw verhaal over de thermen.

Het is de bedoeling dat ook de presentatie van de thermen meer tot de verbeelding gaat spreken. Het huidige gebouw zal binnen enkele jaren vervangen. Directeur Karen Jeneson vertelt zaterdag in het L1-radioprogramma Cultuurcafé over het onderzoek naar de Romeinse Thermen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen