Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse thermen in Heerlen veel vaker verbouwd

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 18:23

De Romeinse thermen in Heerlen zijn veel vaker verbouwd dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat blijkt uit het lopende bouwhistorisch onderzoek naar het oudste stenen gebouw van Nederland.

Verbouwd
Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis uit de klassieke oudheid één keer verbouwd was. Conservator Karen
Jeneson van het Thermenmuseum: "De bouwhistoricus die op dit moment druk bezig is met het opschrijven van de laatste bevindingen zegt dat er ontzettend vaak verbouwd is. We moeten nu proberen daar jaartallen aan te koppelen en dan hebben we pas echt het hele verhaal."

Badhuis
De Romeinse thermen in het centrum van Heerlen zijn in 1940 ontdekt en opgegraven. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis. De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werden de resten na de opgraving weer toegedekt. Pas in 1977 werd het badgebouw uit de oudheid zichtbaar voor publiek nadat het complex was opgenomen in het Thermenmuseum.

Klimatologische omstandigheden
In 2013 ontdekte Jeneson dat de archeologische resten van de thermen in verval raakten, omdat de klimatologische omstandigheden in het museum slecht waren; de muurresten brokkelden af. Er werd overgegaan tot een grote restauratie die vorig jaar werd afgesloten. Tijdens de restauratie werden nieuwe archeologische onderzoeken verricht die nu worden uitgewerkt.

Botresten
Naast het bouwhistorisch onderzoek lopen er ook onderzoeken naar aangetroffen
botresten, aardewerk, metalen, munten en de waterhuishouding. In de loop van volgend jaar verwacht Jeneson de conclusies van die deelonderzoeken te kunnen combineren tot een groot nieuw verhaal over de thermen.

Het is de bedoeling dat ook de presentatie van de thermen meer tot de verbeelding gaat spreken. Het huidige gebouw zal binnen enkele jaren vervangen. Directeur Karen Jeneson vertelt zaterdag in het L1-radioprogramma Cultuurcafé over het onderzoek naar de Romeinse Thermen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen