Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse militaire vondst uit Heerlen bekroond

Geplaatst opzaterdag 8 april 2017 - 22:47

Een militair naamplaatje uit Romeins Heerlen is tijdens de Limburgse Archeologie Dag verkozen tot archeologische topvondst van de provincie.

Deelnemers aan de archeologiedag in het Limburgs Museum in Venlo mochten stemmen op vijf archeologische vondsten van het afgelopen jaar.

2e eeuw
Het bronzen plaatje, een tabula
ansata, uit de 2e eeuw na Christus werd al in 1999 gevonden bij opgravingen in de Coriovallumstraat in Heerlen. Twee onderzoekers troffen het plaatje onlangs aan in het depot van het Thermenmuseum van Heerlen en ontdekten dat er twee namen op stonden. Waarschijnlijk heeft het plaatje vastgezeten op een rugzak.

Gelegerd
De militairen met de namen Rai Apron en Valentin zijn wellicht in Coriovallum, zo heette Heerlen in de Romeinse tijd, gelegerd geweest of ze hebben in die plaats gewoond als veteraan.

Foto: Onderzoekers Stefan Schorn en Joes Minis vonden twee Romeinse namen op een bronzen plaatje uit Coriovallum.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Archeologische topstukken in Limburgs Museum te zien
Archeologische topstukken in Limburgs Museum
Limburgse Archeologiedag in teken van ondergronds Limburg
Museum Van Bommel van Dam in Venlo
Plan: vleugel van 6 miljoen voor Limburgs Museum
Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen