Overslaan en naar de inhoud gaan

Romeinse keizerbeelden verhuizen van Limburg naar Italië

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 7:02

Deze maand gaan zes bronzen beelden van de Limburgse kunstenaar Wil van der Laan naar de Italiaanse stad Pergola.

Daar worden ze onderdeel van een tentoonstelling die het plaatselijk museum inricht over de antieke beeldengroep Bronzi Dorati. Na de tentoonstelling blijven de beelden in Italië, want ze zijn aangekocht door een onbekende kunstliefhebber die in dat land woont.

Keizers
Wil van der Laan maakte op eigen initiatief een beeldengroep van Romeinse keizers. Vijf bronzen hoofden van de keizers Augustus, Nero, Trajanus, Marcus Aurelius, Hadrianus en een ruiterbeeld van de Romeinse heerser Caesar.

Van der Laan: "Ik had al de hele tijd de wens in mijn hoofd om een aantal beelden te maken die bij elkaar horen. Zoals de bronzen Dorati in Italië. Ik ben visueel ingesteld. Je gaat erover lezen en dan vorm je je een beeld van iemands karakter." Dat karakter moet uit de beelden spreken. Bij Augustus is dat zijn ijdelheid, Nero is natuurlijk bekend vanwege zijn wreedheden.

Karakters
"Ik heb geprobeerd er een beetje een fatterig figuur van te maken met een dubbele kin, een week mondje. Het is geen aangename meneer". Trajanus is een van de keizers die Van der Laan het meest aansprak vanwege zijn zelfverzekerdheid. Marcus Aurelius moet uitstralen dat hij de grote wereldleider was, terwijl Hadrianus de intellectueel is met zijn baard die aan de Griekse filosofen doet denken.

Bronzi Dorati
In de Italiaanse stad Pergola ontstond belangstelling voor de beeldengroep nu er een tentoonstelling wordt ingericht over de vondst van een groep vergulde bronzen beelden uit de Romeinse tijd. De beelden werden 75 jaar geleden gevonden door een boer die zijn land bewerkte. De beeldengroep die bekend staat als de Bronzi Dorati bestaat uit twee ruiters te paard en twee vrouwenfiguren, en is meer dan levensgroot.

Een Nederlander die in Pergola woont bracht het museum in contact met Wil van der Laan. Die is natuurlijk hartstikke trots: "Mijn beelden worden tot oktober geëxposeerd in het stedelijk archeologisch museum. Daarna blijven ze in Italië, want ze zijn gekocht door iemand daar. Wat kan een mens zich nog meer wensen?"

Via Belgica
Van der Laan hoopt dat hij nog nieuwe afgietsels van de keizershoofden kan maken. Die wil hij plaatsen in steden langs de Via Belgica, de oude Romeinse landweg die dwars door Zuid-Limburg liep.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen