Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Romeinse brug Maastricht rijksmonument

Geplaatst opzaterdag 2 september 2017 - 6:03

De Romeinse brug in Maastricht, iets ten zuiden van de Servaasbrug in de Maas wordt een rijksmonument.

Zaterdagmiddag wordt er bij de resten van de brug een officieel bordje opgehangen met de toekenning. De brug bevindt zich onder water en is onder een kleilaag geconserveerd.

Slijtage
De resten van de oude brug hebben enorm te lijden van de sterke stroming van de Maas waardoor er slijtage optreedt. Die sterkere stroming is ontstaan na het nemen van hoogwatermaatregelen bij Itteren en Borgharen. De resten onder de kleilaag spoelen nu weg.

Lees ook: Resten Romeinse brug lijden onder stroming

Uniek
​Volgens Jos Cremers van de gemeente Maastricht is het heel bijzonder dat de brug deze status krijgt. "Er worden niet zoveel rijksmonumenten aangewezen. De brug is de enige overgebleven brug in Nederland uit de eerste eeuw na Christus. Wat ons betreft verdient de brug de erkenning."

Inspectie
De gemeente wil door middel van digitale toepassingen de brug zichtbaar maken voor het publiek. Te denken valt aan een systeem dat ter plekke met een
smartphone of tablet de brug te bekijken is. Met de monumentenstatus gaan duikers twee keer per jaar de brug inspecteren. Als er te veel slijtage is, moeten er maatregelen worden genomen om de brug te beschermen tegen verdere afbraak.

De resten van de Romeinse brug in de Maas in Maastricht
Video: Hans Brinkhof/Youtube

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen