Overslaan en naar de inhoud gaan

Romeins straatdorp onder Rimburgse akker

Geplaatst opvrijdag 28 september 2018 - 18:25

Vrijdag startte een bodemonderzoek in Rimburg dat het Romeinse straatdorp, dat onder de akkers verscholen ligt, in kaart moet brengen.

De Romeinse vesting in Rimburg lag aan de Via Belgica, een historische weg die de Franse kust verbond met het Duitse Keulen.

Uniek materiaal
In Zuid-Limburg leidde die weg langs Maastricht, Heerlen en Rimburg. Eerder onderzoek vlak over de Duitse grens liet zien dat het gaat om een grote Romeinse vesting met huizen die aan beide zijden van de Via Belgica volledig intact is gebleven. "Als dat aan de Nederlandse zijde ook het geval is, dan zou dat uniek materiaal opleveren", vertelt Hilde Vanneste, regio-archeoloog.

Spannend
Vanneste spreekt over een spannende dag. "We hebben lang gewacht op dit geofysisch onderzoek. Het laat straks zien hoe groot de nederzetting was, en ook hoe de Via Belgica exact gelopen heeft. De 'vicus' ontstond hier in Rimburg doordat die Romeinse weg kruiste met de Worm-rivier. De huizen lagen allemaal aan de weg, met daarachter de pottenbakkerijen en andere ambachtslocaties."

Geofysisch onderzoek
Het bodemonderzoek, ook wel bekend als geofysisch onderzoek, maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in archeologische verschijnselen in de bodem. Dit wordt gedaan door middel van metingen vanaf het oppervlak.

Vanneste verwacht dat de eerste resultaten van het bodemonderzoek over twee weken bekend zijn.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen