Overslaan en naar de inhoud gaan

Romeins badhuis Heerlen oudste gebouw van Nederland

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 6:31

Het Romeins badhuis in het Thermenmuseum in Heerlen is het oudste gebouw van Nederland.

Dat blijkt uit een driejarige studie van van dertig wetenschappers uit ons land, Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk. Bij dat onderzoek is niet alleen gekeken naar het badhuis zelf, maar ook naar Romeinse vondsten uit de omgeving van het gebouw.

"We weten nu dat het badhuis in Heerlen ongeveer in het jaar 40 na Christus is gebouwd en niet in 125 na Christus", reageert conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum. Zij had al langer het vermoeden dat het badhuis ouder was. "Nu kunnen we zeggen dat dit het oudste gebouw van Nederland is, want het is helemaal van steen gebouwd."

Historische waarde
Volgens Jeneson is deze vaststelling van groot belang voor verder onderzoek naar de Romeinse tijd. "We weten nu bijvoorbeeld dat het badhuis vier keer is uitgebreid. Dat betekent waarschijnlijk dat de lokale bevolking, meestal Germaanse stammen, de badhuizen ook zijn gaan gebruiken. Binnen een periode van een jaar of veertig tot vijftig hebben ze zich het ritueel van Romeins baden eigengemaakt."

Ontmoetingsplaats
Het gebouw had uiteindelijk een faƧade van 48 meter breed en 8 tot 10 meter hoog. Het was een belangrijke ontmoetingsplek voor militairen en burgers uit de hele regio. "We weten veel van de bloeitijd van de Romeinen in onze contreien, zo rond de jaren 100 tot 250. Dit helpt ons ook de begintijd beter te documenteren", aldus Jeneson.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen