Overslaan en naar de inhoud gaan

Romeins badhuis Heerlen oudste gebouw van Nederland

Geplaatst opmaandag 10 februari 2020 - 6:31

Het Romeins badhuis in het Thermenmuseum in Heerlen is het oudste gebouw van Nederland.

Dat blijkt uit een driejarige studie van van dertig wetenschappers uit ons land, Belgiƫ, Duitsland en Frankrijk. Bij dat onderzoek is niet alleen gekeken naar het badhuis zelf, maar ook naar Romeinse vondsten uit de omgeving van het gebouw.

"We weten nu dat het badhuis in Heerlen ongeveer in het jaar 40 na Christus is gebouwd en niet in 125 na Christus", reageert conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum. Zij had al langer het vermoeden dat het badhuis ouder was. "Nu kunnen we zeggen dat dit het oudste gebouw van Nederland is, want het is helemaal van steen gebouwd."

Historische waarde
Volgens Jeneson is deze vaststelling van groot belang voor verder onderzoek naar de Romeinse tijd. "We weten nu bijvoorbeeld dat het badhuis vier keer is uitgebreid. Dat betekent waarschijnlijk dat de lokale bevolking, meestal Germaanse stammen, de badhuizen ook zijn gaan gebruiken. Binnen een periode van een jaar of veertig tot vijftig hebben ze zich het ritueel van Romeins baden eigengemaakt."

Ontmoetingsplaats
Het gebouw had uiteindelijk een faƧade van 48 meter breed en 8 tot 10 meter hoog. Het was een belangrijke ontmoetingsplek voor militairen en burgers uit de hele regio. "We weten veel van de bloeitijd van de Romeinen in onze contreien, zo rond de jaren 100 tot 250. Dit helpt ons ook de begintijd beter te documenteren", aldus Jeneson.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen