Overslaan en naar de inhoud gaan

Rolstoelgebruiker test toegankelijkheid stembureaus Stein

Geplaatst opwoensdag 20 maart 2019 - 17:13

Rolstoelgebruiker Mart Adams uit Stein heeft woensdag een bijzonder klusje. Hij test in zijn gemeente de toegankelijkheid van de stembureaus.

In principe heeft Stein geen minder toegankelijke stemplekken, maar de gemeente wil toch de proef op de som nemen en heeft een speciaal panel de straat opgestuurd.

Steile helling
En dat blijkt geen verkeerde zet, want volgens Adams is bij een van de stemlokalen de ingang slecht toegankelijk. "Je moet hier een steile helling op. De deur die naar buiten opengaat, moet je naar je toe opentrekken." Daarbij vraagt de dorpel ook nog de nodige krachten van rolstoelgebruikers.

Vergeten
Van tevoren zijn al controles gedaan, waarna de gemeente al de nodige aanpassingen heeft voorzien. Maar blijkbaar is Stein wel nog één stemlokaal vergeten.

Lees ook: Stembureaus Kerkrade minst toegankelijk

Koploper
Uit een inventarisatie van L1 bleek eerder dat Kerkrade koploper is op het gebied van minder toegankelijke stembureaus voor mensen met een handicap. 19 van de 29 stembureaus daar zijn lastiger met een rolstoel of ander hulpmiddel te bezoeken.

Iedereen toegankelijk
Vanaf 1 januari moeten gemeenten er volgens de Kieswet voor zorgen dat alle stembureaus in hun gemeente voor iedereen toegankelijk zijn. Wel zijn er enkele uitzonderingen voor gevallen waarin dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de gemeente geen eigenaar is van het pand waar gestemd wordt of er een mobiele stempost staat op een festival of voor een station.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen