Overslaan en naar de inhoud gaan

Rolstoelers blij met drempelvrije stemlokalen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 14:49

Vanaf 1 januari van dit jaar moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Na de ratificatie van het VN-Verdrag Handicap is vorig jaar een wetswijziging doorgevoerd.

Doelgroepen
Uitzonderingen gelden alleen voor stemlokalen die een speciale doelgroep moeten trekken, bijvoorbeeld jonge kiezers op muziekfestivals.

Dichter bij huis
In het verleden moesten rolstoel- en scootmobielgebruikers in hun gemeente uitzoeken welk stemlokaal goed toegankelijk was. Dat kwam erop neer dat ze niet altijd in hun eigen buurt konden stemmen. Maar met ingang van dit jaar is daar een einde aan gekomen. In Roermond zijn nu alle stemlokalen rolstoelvriendelijk gemaakt. Volgens wethouder Marianne Smitsmans wordt daar al langer aan de weg getimmerd.

Video: L1

Tevreden
Lisette en Norbert van Dooren stemmen donderdag in het stemlokaal in het stadhuis. Daar is voor rolstoelgebruikers al een tijd geleden een route naar de trouwzaal gemaakt, waar gestemd wordt. Niet alle gemeenten hebben het voor elkaar gekregen om de stemlokalen 100 procent rolstoelvriendelijk te maken. Maar dat gemeenten nu verplicht zijn om daarvoor te zorgen, valt in goede aarde bij Lisette van Dooren. Maar het had best wat eerder mogen gebeuren. "Het is altijd wel te laat, maar ja. Nu kan ik blij zijn en niet ik alleen. Ook anderen met een lichamelijke beperking kunnen nu, net als ieder ander, naar het stemlokaal in hun buurt gaan en stemmen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen