Overslaan en naar de inhoud gaan

Rolstoelers blij met drempelvrije stemlokalen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 14:49

Vanaf 1 januari van dit jaar moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Na de ratificatie van het VN-Verdrag Handicap is vorig jaar een wetswijziging doorgevoerd.

Doelgroepen
Uitzonderingen gelden alleen voor stemlokalen die een speciale doelgroep moeten trekken, bijvoorbeeld jonge kiezers op muziekfestivals.

Dichter bij huis
In het verleden moesten rolstoel- en scootmobielgebruikers in hun gemeente uitzoeken welk stemlokaal goed toegankelijk was. Dat kwam erop neer dat ze niet altijd in hun eigen buurt konden stemmen. Maar met ingang van dit jaar is daar een einde aan gekomen. In Roermond zijn nu alle stemlokalen rolstoelvriendelijk gemaakt. Volgens wethouder Marianne Smitsmans wordt daar al langer aan de weg getimmerd.

Video: L1

Tevreden
Lisette en Norbert van Dooren stemmen donderdag in het stemlokaal in het stadhuis. Daar is voor rolstoelgebruikers al een tijd geleden een route naar de trouwzaal gemaakt, waar gestemd wordt. Niet alle gemeenten hebben het voor elkaar gekregen om de stemlokalen 100 procent rolstoelvriendelijk te maken. Maar dat gemeenten nu verplicht zijn om daarvoor te zorgen, valt in goede aarde bij Lisette van Dooren. Maar het had best wat eerder mogen gebeuren. "Het is altijd wel te laat, maar ja. Nu kan ik blij zijn en niet ik alleen. Ook anderen met een lichamelijke beperking kunnen nu, net als ieder ander, naar het stemlokaal in hun buurt gaan en stemmen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen