Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Rolstoelers blij met drempelvrije stemlokalen

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 14:49

Vanaf 1 januari van dit jaar moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Na de ratificatie van het VN-Verdrag Handicap is vorig jaar een wetswijziging doorgevoerd.

Doelgroepen
Uitzonderingen gelden alleen voor stemlokalen die een speciale doelgroep moeten trekken, bijvoorbeeld jonge kiezers op muziekfestivals.

Dichter bij huis
In het verleden moesten rolstoel- en scootmobielgebruikers in hun gemeente uitzoeken welk stemlokaal goed toegankelijk was. Dat kwam erop neer dat ze niet altijd in hun eigen buurt konden stemmen. Maar met ingang van dit jaar is daar een einde aan gekomen. In Roermond zijn nu alle stemlokalen rolstoelvriendelijk gemaakt. Volgens wethouder Marianne Smitsmans wordt daar al langer aan de weg getimmerd.

Video: L1

Tevreden
Lisette en Norbert van Dooren stemmen donderdag in het stemlokaal in het stadhuis. Daar is voor rolstoelgebruikers al een tijd geleden een route naar de trouwzaal gemaakt, waar gestemd wordt. Niet alle gemeenten hebben het voor elkaar gekregen om de stemlokalen 100 procent rolstoelvriendelijk te maken. Maar dat gemeenten nu verplicht zijn om daarvoor te zorgen, valt in goede aarde bij Lisette van Dooren. Maar het had best wat eerder mogen gebeuren. "Het is altijd wel te laat, maar ja. Nu kan ik blij zijn en niet ik alleen. Ook anderen met een lichamelijke beperking kunnen nu, net als ieder ander, naar het stemlokaal in hun buurt gaan en stemmen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen