Overslaan en naar de inhoud gaan

Roland van Vliet zegt lidmaatschap VVD op: 'Gediscrimineerd'

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 19:46

Oud-Tweede Kamerlid Roland van Vliet uit Venlo staat niet op de conceptlijst van de VVD voor de provinciale statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Van Vliet heeft zich teruggetrokken omdat hij een 21e plaats te laag vond en er ook geen plek als lijstduwer in zat. Hij heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd.

Van Vliet voelt zich niet serieus genomen en ook gediscrimineerd. Volgens hem is als reden opgegeven dat 'van mijn PVV-verleden sommige VVD'ers nog steeds zenuwachtig worden'.

Lees ook: Oud-Tweede Kamerlid Van Vliet wil statenlid worden

Minder-Marokkanen-uitspraak
Van Vliet was vanaf 2010 Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij stapte in 2014 uit de fractie na de omstreden 'minder-Marokkanen' uitspraak van voorman Geert Wilders en ging tot maart 2017 verder als eenmansfractie. "Ik heb al jaren principieel afstand genomen van de PVV. Dus hoe lang wordt mij dat nog nagedragen", aldus Van Vliet.

Gemiste kans
Hij is ook afgehaakt omdat hij juist vanuit de VVD benaderd zegt te zijn om zich kandidaat te stellen. "Dan verwacht je toch dat ze serieus wat met je van plan zijn". Van Vliet noemt het 'een gemiste kans' voor de VVD dat hij niet op een verkiesbare plaats terecht is gekomen.

"Ik wilde weer volksvertegenwoordiger worden. De VVD meer smoel geven in het Limburgs Parlement. Maar blijkbaar word ik als een bedreiging gezien en ben ik te geprofileerd", zo denkt Van Vliet. Hij heeft zijn lidmaatschap opgezegd omdat hij gevoel heeft 'eigenlijk niet echt welkom' te zijn binnen de VVD.

Andere kandidaten
Op de concept-kandidatenlijst van de VVD staat nieuwkomer Leon Bastiaans uit Venlo op de derde plaats, achter de al gekozen lijsttrekker Karin Straus en nummer twee gedeputeerde Joost van den Akker. Bastiaans is ondernemer en voorzitter van het stadscomité Boètegewoene Boètezitting Venlo.

Van de vier VVD-statenleden die zich herkiesbaar hadden gesteld, staat fractievoorzitter Herman Nijskens uit Melick op plek vier, Dries Lodewijks uit Heerlen op zes en Jack van Oppen uit Brunssum op elf.

Beledigend
John Heuvelings (Venlo) heeft zich - net als Roland van Vliet - van de lijst laten halen omdat hem de 22e plaats was aangeboden. Hij noemt dat 'beledigend'. "Al kan ik er wel mee leven. Het beheerst mijn leven niet. In zijn algemeenheid ben ik ook voor vernieuwing en verjonging", aldus Heuvelings.

Heuvelings, die ook vier periodes in de gemeenteraad van Venlo zat, blijft ook gewoon lid van de VVD en wil achter de schermen actief blijven. In de top 10 van de VVD-kandidatenlijst staat Teun Heldens (Meijel) op de vijfde plaats. Hij is raadslid in Peel en Maas.

Lijstduwer
Oud-raadslid Sabine Koopman uit Roermond is 6e, de 21-jarige Jonathan Felix uit Obbicht is 8e en Peter Elbers uit Grubbenvorst negende. Elbers is fractievoorzitter in de gemeenteraad van Horst aan de Maas. De top 10 wordt afgesloten door nog een fractievoorzitter, Thomas van Gemert uit Weert.

Als lijstduwer wordt Tweede Kamerlid Chantal Nijkerken uit Schinveld voorgesteld. Het bestuur van de VVD Regio-Zuid is bij het vaststellen van de concept-lijst op een aantal plekken afgeweken van het voorstel van de kandidatencommissie.

Definitief vastgesteld
Maandag wordt de lijst definitief vastgesteld op een ledenvergadering van de VVD-Limburg in Horn. De VVD bezet momenteel 5 van de 47 zetels in het Limburgs Parlement en levert met Joost van den Akker één gedeputeerde.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen