Overslaan en naar de inhoud gaan

'Rol voor Maastricht binnen Conferentie Toekomst Europa'

Geplaatst opwoensdag 23 juni 2021 - 8:00

Maastricht zou een formele rol moeten krijgen in de Conferentie over de Toekomst van Europa. Daarvoor pleiten Europarlementariërs Esther de Lange en Vera Tax. "De lobby loopt", zo bevestigt voormalig gouverneur Theo Bovens.

De Conferentie over de Toekomst van Europa moet burgers een stem geven in de Unie van de toekomst. Met name jongeren wordt gevraagd om mee te denken over het Europa van de komende decennia. In het voorjaar van 2022 moet de conferentie concrete resultaten opleveren. "Ik hoop dat we de resultaten kunnen zien in de slotconferentie in Maastricht, de meest Europese stad van Nederland", aldus Vera Tax vanuit Straatsburg.

30 Jaar Verdrag van Maastricht
De afsluiting van de conferentie valt in hetzelfde voorjaar als de dertigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht. "Juist om die reden hebben Andy Dritty en ik die lobby in gang gezet", zo bevestigt voormalig gouverneur Theo Bovens. Dritty, naast voormalig gedeputeerde ook eerder directeur van de Euregio Rijn-Maas-Noord, had in het gouvernement Europa in zijn portefeuille.

"Een uniek initiatief. Het is voor het eerst dat Commissie, Raad en het Parlement met de lidstaten praten over de toekomst van de Unie", zo zegt Guy Verhofstadt, naast co-voorzitter van de Conferentie ook lange tijd voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastrichtse European Institute of Public Administration.

Lijstje
"Een heel goed idee", zo zegt Esther de Lange, vicevoorzitter van de Europese Volkspartij. "Ik kan me voorstellen dat er zo'n burgerpanel in Maastricht zal zijn, net als in een aantal andere steden in Europa. Ik heb alvast een goed woordje gedaan bij de Eurocommissaris die erover gaat. Het zou me niet verbazen als Maastricht op dat lijstje staat."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen