Overslaan en naar de inhoud gaan

Rokers boeit gevaren van verslaving nog steeds niks

Geplaatst opzaterdag 12 september 2015 - 0:00

Nederlandse rokers trekken zich ondanks jaren van ontmoediging nog steeds nauwelijks iets aan van de gevaren van roken en meeroken.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat zaterdag in Maastricht wordt gepresenteerd tijdens een internationaal wetenschappelijk congres over tabaksverslaving.

Schade
Vergeleken met vijftien andere onderzochte landen telt Nederland het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf (22 procent) of voor anderen (9 procent). Ook beseffen relatief weinig rokers in ons land dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken en dat hartaandoeningen bij niet-rokers kunnen worden veroorzaakt door meeroken.

Negatief
'Nederland kan en moet veel meer doen dan de huidige aanpak', vinden de onderzoekers. 'Op sommige onderdelen is sprake van vooruitgang, maar er is nog veel winst te boeken.' Rokende Nederlanders staan vergeleken met rokers in andere landen minder afwijzend tegenover hun verslaving. Slechts 21 procent van de rokers denkt er negatief over, de één na laagste score van dertien vergelijkbare landen.

Voorlichting
Ook de geringe kennis van de gevaren van roken en meeroken noemen de onderzoekers verontrustend. In elk ander onderzocht land was het risicobesef groter. De onderzoekers zien hierin een rechtstreeks gevolg van bezuinigen op voorlichtingscampagnes. Zij roepen de Nederlandse overheid daarom op stevig te investeren in voorlichting.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen
Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Nieuw onderzoek: Betaald stoppen met roken
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen