Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse waterstofperoxide in IS-bom ontdekt

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2016 - 6:43

In een explosief van Islamitische Staat is een Limburgs bestanddeel ontdekt. De waterstofperoxide in de bom is geproduceerd door chemiebedrijf Solvay uit Roermond.

Dat staat volgens de Telegraaf in een rapport van Conflict Armament Research (CAR), een organisatie die het internationaal gebruik van militaire wapens en munitie monitort.

Perplex
"Toen we hoorden dat ons bedrijf genoemd werd, stonden we perplex", zegt woordvoerster Caroline Jacobs van Solvay. Volgens Jacobs heeft de firma nooit iets met IS te maken gehad.

Doorverkocht
Een 'betrouwbare Amerikaanse klant' zou in januari 2014 bijna tweehonderd vaten met waterstofperoxide bij Solvay besteld hebben. Deze bestelling werd in Turkije afgeleverd. Hoe IS vervolgens aan de waterstofperoxide gekomen is, weet de woordvoerster volgens de Telegraaf niet. "Daar houden wij ons niet mee bezig. Zodra de klant de bestelling ontvangt, houdt onze verantwoordelijkheid op."

In het rapport van CAR staat dat de vaten vervolgens vanuit Turkije doorverkocht zijn aan drie verschillende Iraakse bedrijven. IS heeft de waterstofperoxide gebruikt bij de Tweede Slag om Tikrit.

Waterstofperoxide
Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof (H2O2). De stof wordt doorgaans commercieel verhandeld als oplossing in water. Waterstofperoxide wordt onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel of bleekmiddel.

Waterstofperoxide, ook bekend als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof.
Foto: iStock

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Gedetineerde barricadeert cel en dreigt met bom
Treinverkeer plat door vondst van oude bom
Treinverkeer hervat na opruiming oude bom
Chemiebedrijf Sekisui breidt uit in Geleen en Roermond
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen