Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse waterstofperoxide in IS-bom ontdekt

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2016 - 6:43

In een explosief van Islamitische Staat is een Limburgs bestanddeel ontdekt. De waterstofperoxide in de bom is geproduceerd door chemiebedrijf Solvay uit Roermond.

Dat staat volgens de Telegraaf in een rapport van Conflict Armament Research (CAR), een organisatie die het internationaal gebruik van militaire wapens en munitie monitort.

Perplex
"Toen we hoorden dat ons bedrijf genoemd werd, stonden we perplex", zegt woordvoerster Caroline Jacobs van Solvay. Volgens Jacobs heeft de firma nooit iets met IS te maken gehad.

Doorverkocht
Een 'betrouwbare Amerikaanse klant' zou in januari 2014 bijna tweehonderd vaten met waterstofperoxide bij Solvay besteld hebben. Deze bestelling werd in Turkije afgeleverd. Hoe IS vervolgens aan de waterstofperoxide gekomen is, weet de woordvoerster volgens de Telegraaf niet. "Daar houden wij ons niet mee bezig. Zodra de klant de bestelling ontvangt, houdt onze verantwoordelijkheid op."

In het rapport van CAR staat dat de vaten vervolgens vanuit Turkije doorverkocht zijn aan drie verschillende Iraakse bedrijven. IS heeft de waterstofperoxide gebruikt bij de Tweede Slag om Tikrit.

Waterstofperoxide
Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof (H2O2). De stof wordt doorgaans commercieel verhandeld als oplossing in water. Waterstofperoxide wordt onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel of bleekmiddel.

Waterstofperoxide, ook bekend als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof.
Foto: iStock

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Gedetineerde barricadeert cel en dreigt met bom
Treinverkeer plat door vondst van oude bom
Treinverkeer hervat na opruiming oude bom
Chemiebedrijf Sekisui breidt uit in Geleen en Roermond
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen