Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Roermondse waterstofperoxide in IS-bom ontdekt

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2016 - 6:43

In een explosief van Islamitische Staat is een Limburgs bestanddeel ontdekt. De waterstofperoxide in de bom is geproduceerd door chemiebedrijf Solvay uit Roermond.

Dat staat volgens de Telegraaf in een rapport van Conflict Armament Research (CAR), een organisatie die het internationaal gebruik van militaire wapens en munitie monitort.

Perplex
"Toen we hoorden dat ons bedrijf genoemd werd, stonden we perplex", zegt woordvoerster Caroline Jacobs van Solvay. Volgens Jacobs heeft de firma nooit iets met IS te maken gehad.

Doorverkocht
Een 'betrouwbare Amerikaanse klant' zou in januari 2014 bijna tweehonderd vaten met waterstofperoxide bij Solvay besteld hebben. Deze bestelling werd in Turkije afgeleverd. Hoe IS vervolgens aan de waterstofperoxide gekomen is, weet de woordvoerster volgens de Telegraaf niet. "Daar houden wij ons niet mee bezig. Zodra de klant de bestelling ontvangt, houdt onze verantwoordelijkheid op."

In het rapport van CAR staat dat de vaten vervolgens vanuit Turkije doorverkocht zijn aan drie verschillende Iraakse bedrijven. IS heeft de waterstofperoxide gebruikt bij de Tweede Slag om Tikrit.

Waterstofperoxide
Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof (H2O2). De stof wordt doorgaans commercieel verhandeld als oplossing in water. Waterstofperoxide wordt onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel of bleekmiddel.

Waterstofperoxide, ook bekend als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof.
Foto: iStock

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gedetineerde barricadeert cel en dreigt met bom
Treinverkeer plat door vondst van oude bom
Treinverkeer hervat na opruiming oude bom
Chemiebedrijf Sekisui breidt uit in Geleen en Roermond
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen