Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse raad beslist over herbenoeming Rianne Donders

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 7:02

De gemeenteraad van Roermond neemt donderdagavond een besluit over de herbenoeming van burgemeester Rianne Donders. Sinds januari 2015 is Donders burgemeester en daar wil ze een tweede termijn van zes jaar aan vastplakken.

De burgemeester heeft niet de steun van alle partijen, maar als ze de steun krijgt van een meerderheid van de raad, kan ze aanblijven.

Geheim advies
De vertrouwenscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van zeven partijen uit de raad (coalitie en oppositie), heeft inmiddels haar advies over de herbenoeming klaar. Dat advies is en blijft geheim. De gemeenteraad krijgt dat advies te horen in een besloten vergadering, waarna de gemeenteraad stemt over het wel of niet aanblijven van de burgemeester.

De uitslag daarvan gaat via de Commissaris van de Koning naar de Minister, die het besluit van de raad vrijwel zeker zal overnemen.

Kritisch
Een formaliteit zal de herbenoeming niet zijn, omdat sommige partijen kritisch zijn over het functioneren van de burgemeester. De LVR, de partij van Jos van Rey, was de afgelopen tijd het meest kritisch over Rianne Donders. De partij is met negen zetels de grootste oppositiepartij en heeft dus een grote vinger in de pap. In totaal telt de raad 31 zetels, waarvan er 17 door de coalitie worden ingevuld.

"Het kan inderdaad spannend worden", kijkt CDA-fractievoorzitter Marc Breugelmans vooruit. "Maar als een burgemeester echt in de problemen komt, zoals recentelijk in Weert, dan zijn er toch wel de nodige voortekenen. Dan zal zo iemand zich meestal ook niet verkiesbaar stellen", zegt Breugelmans.

Geheime vergadering
Het eerste deel van de vergadering is een reguliere openbare vergadering, waarna in het besloten gedeelte zal worden gestemd over de burgemeester. Ook het stemgedrag van de raadsleden blijft geheim.

"Het enige wat na de vergadering naar buiten wordt gebracht, is of de burgemeester is herbenoemd of niet. Dat is de normale procedure en die zullen we ook netjes volgen", zegt GroenLinks-raadslid Wim Maassen, tevens voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen