Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse kogelstoter wil records verbeteren

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 22:58

Limburg heeft al jaren atleten, die een aardig stukje kunnen lopen. In de technische disciplines stak de afgelopen jaren eigenlijk alleen de in Sittard wonende kogelstootster Melissa Boekelman boven het maaiveld uit.

Daar lijkt met Matyas Kerekgyarto verandering in te komen. Hij werd afgelopen weekend in Apeldoorn Nederlands indoorkampioen bij het kogelstoten. De leerling van 4 havo van Lyceum Schöndeln in Roermond stootte de 5 kilogram zware kogel 19,37 meter ver en dat was een prestatie die in ons land nooit eerder door een atleet onder de achttien geleverd was. Het oude record van 19,16 meter stond al sinds 1998 op naam van Rutger Smith, die in 2000 wereldkampioen bij de junioren werd.

Nationaal record
“In de vierde poging had ik de EK-limiet van 18,60 meter te pakken en daarna besloot ik er vol tegenaan te gaan. De vijfde poging was volgens de jury ongeldig en in de laatste poging wilde ik nog eens knallen. Ik dacht de limiet heb ik al en misschien is het mooi het nationaal record te pakken”, blikt de jonge kampioen in het krachthonk van Swift Roermond terug op zijn prestatie.

Medaillekansen
atyas stootte de kogel ruim over de EK limiet van 18,60 meter en mag in juli in het Italiaanse Rieti aan de Europese kampioenschappen voor atleten onder de 18 deelnemen. Hij heeft daar medaillekansen. “Volgens mij sta ik vierde op de Europese ranglijst en staan er drie Duitsers voor mij. Het kan goed zijn dat wanneer ik de kogel een keer goed raak het een medaille wordt.”

EK discuswerpen
Behalve aan kogelstoten doet de oorspronkelijk uit het Hongaarse Debrecen afkomstige Matyas ook aan discuswerpen en kogelslingeren. Hij maakt nog kans op het EK ook aan discuswerpen te mogen deelnemen al is hij nog drie meter van de limiet verwijderd.

Ambitie en potentie
De havoleerling besteedt zo’n twaalf tot veertien uur per week aan zijn sport en wordt op het RTC in Sittard getraind door Tom Corstjens en Melissa Boekelman. Matyas is blij met de samenwerking die duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hij hoopt dit jaar het outdoorrecord van 20.37 meter te verbeteren en in 2024 aan de Olympische Spelen van Parijs deel te nemen. In de tussentijd wil hij meerdere nationale records verbeteren en misschien wel de nieuwe Rutger Smith worden. Matyas beschikt in elk geval over ambitie en potentie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen