Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse kogelstoter wil records verbeteren

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 22:58

Limburg heeft al jaren atleten, die een aardig stukje kunnen lopen. In de technische disciplines stak de afgelopen jaren eigenlijk alleen de in Sittard wonende kogelstootster Melissa Boekelman boven het maaiveld uit.

Daar lijkt met Matyas Kerekgyarto verandering in te komen. Hij werd afgelopen weekend in Apeldoorn Nederlands indoorkampioen bij het kogelstoten. De leerling van 4 havo van Lyceum Schöndeln in Roermond stootte de 5 kilogram zware kogel 19,37 meter ver en dat was een prestatie die in ons land nooit eerder door een atleet onder de achttien geleverd was. Het oude record van 19,16 meter stond al sinds 1998 op naam van Rutger Smith, die in 2000 wereldkampioen bij de junioren werd.

Nationaal record
“In de vierde poging had ik de EK-limiet van 18,60 meter te pakken en daarna besloot ik er vol tegenaan te gaan. De vijfde poging was volgens de jury ongeldig en in de laatste poging wilde ik nog eens knallen. Ik dacht de limiet heb ik al en misschien is het mooi het nationaal record te pakken”, blikt de jonge kampioen in het krachthonk van Swift Roermond terug op zijn prestatie.

Medaillekansen
atyas stootte de kogel ruim over de EK limiet van 18,60 meter en mag in juli in het Italiaanse Rieti aan de Europese kampioenschappen voor atleten onder de 18 deelnemen. Hij heeft daar medaillekansen. “Volgens mij sta ik vierde op de Europese ranglijst en staan er drie Duitsers voor mij. Het kan goed zijn dat wanneer ik de kogel een keer goed raak het een medaille wordt.”

EK discuswerpen
Behalve aan kogelstoten doet de oorspronkelijk uit het Hongaarse Debrecen afkomstige Matyas ook aan discuswerpen en kogelslingeren. Hij maakt nog kans op het EK ook aan discuswerpen te mogen deelnemen al is hij nog drie meter van de limiet verwijderd.

Ambitie en potentie
De havoleerling besteedt zo’n twaalf tot veertien uur per week aan zijn sport en wordt op het RTC in Sittard getraind door Tom Corstjens en Melissa Boekelman. Matyas is blij met de samenwerking die duidelijk zijn vruchten afwerpt. Hij hoopt dit jaar het outdoorrecord van 20.37 meter te verbeteren en in 2024 aan de Olympische Spelen van Parijs deel te nemen. In de tussentijd wil hij meerdere nationale records verbeteren en misschien wel de nieuwe Rutger Smith worden. Matyas beschikt in elk geval over ambitie en potentie.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen