Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondse islamprediker met de dood bedreigd

Geplaatst opvrijdag 24 november 2017 - 20:07

De Roermondse islamprediker Ali Houri is met de dood bedreigd na zijn recente lezingen in België.

Dat zegt Houri in het L1 programma AvondGasten.

Verkeerd beeld
De oud-zaalvoetbalinternational kwam in opspraak na een tweetal lezingen in Belgie. In een reportage van Nieuwsuur over die bijeenkomsten was te zien dat de vrouwen achterin de zaal zaten, gescheiden van de mannen. Houri vindt dat Nieuwsuur een verkeerd beeld gaf van zijn lezingen. Naar aanleiding van de commotie heeft Antwerpen laten weten dat Houri niet meer welkom is.

Lees ook: Roermondse islamprediker niet meer welkom in Antwerpen

Beeld
Houri bestrijdt in AvondGasten het beeld dat is ontstaan. "De vrouwen hoefden niet achterin te zitten. Iedereen is vrij om te gaan zitten waar hij of zij wil", zei Houri. Ook zegt hij alcohol en drugs slechts af te raden om gezondheidsredenen. "Wie ben ik om een verbod op te leggen?", aldus Houri, die het stempel van radicale prediker afwijst. "Mijn religie zegt mij in de Koran dat er geen dwang is in de religie. Ik moet waarschuwen voor gevaren en dat doe ik op wetenschappelijke basis met cijfers", zei Houri.

"Leef en laat leven"
Houri maakt zich grote zorgen om de huidige polarisatie. Hij bekijkt de komende dagen of hij aangifte gaat doen naar aanleiding van de doodsbedreigingen. "Maar als nu in de tijd waarin wij leven de bruggenbouwers zelfs geëlimineerd worden, waar gaat het dan heen?" Houri heeft ook moeite met de imagoschade. "Ik wacht het advies van mijn advocaat af".

Niets veranderen
Ali Houri gaf in het programma aan zijn lezingen niet te veranderen. “Mijn lezingen zullen tot mijn laatste adem blijven: meerwaarde zijn voor de samenleving. En leef en laat leven.”

Terwingen
Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen sluit een lezing van Houri niet uit in zijn gemeente. “Iedereen moet zijn ontwikkeling in eigen hand kunnen nemen. Daar mag niet in worden gebrainwashed", zo zegt Terwingen. "We moeten kunnen blijven samenleven en als de boodschap te radicaal wordt, dan is het een brug te ver.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen