Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermonds religieus glas-in-lood op luxe stappers

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 15:57

Roermonds glas-in-lood-erfgoed krijgt nieuw leven op schoenen.

De Limburgse glas-in-loodontwerpen van het vroegere atelier van de familie Nicolas uit Roermond zijn toegepast op een collectie herenschoeisel van het Maastrichtse schoenenmerk Art Shoe Mafia.


Idee
Het idee hiervoor ontstond toen Ward Schoonbrood, mede-eigenaar van het schoenlabel, met een vriend sprak. Die wist hem te vertellen dat de collectie glas-in-loodontwerpen van het bekende Roermondse atelier werd gedigitaliseerd. "We bedachten dat het interessant zou zijn om ontwerpen uit het Limburgs erfgoed opnieuw toe te passen op schoenen", vertelt Schoonbrood.

Tentoonstelling
Behalve de drie bijzondere ontwerpen, hield de fabrikant er ook een expositie aan over in het Cuypershuis in Roermond. "Dit jaar staat Roermond in het teken van Roermond Glazeniersstad en om die reden bood het Cuypershuis aan om een expositie in te richten", legt Schoonbrood uit. "Deze laat zien hoe het maakproces van zo'n collectie tot stand komt."

Pierre Cuypers
Het Cuypershuis is vernoemd naar de Roermondse Rijksbouwmeester Pierre Cuypers. Het Nicolas-atelier werkte veelvuldig samen met de Rijksbouwmeester. Bekend voorbeeld is de Vondelkerk in Amsterdam. Het ontwerp van het Godshuis is van Cuypers, atelier Nicolas verzorgde het glas-in-lood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen