Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermonds religieus glas-in-lood op luxe stappers

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 15:57

Roermonds glas-in-lood-erfgoed krijgt nieuw leven op schoenen.

De Limburgse glas-in-loodontwerpen van het vroegere atelier van de familie Nicolas uit Roermond zijn toegepast op een collectie herenschoeisel van het Maastrichtse schoenenmerk Art Shoe Mafia.


Idee
Het idee hiervoor ontstond toen Ward Schoonbrood, mede-eigenaar van het schoenlabel, met een vriend sprak. Die wist hem te vertellen dat de collectie glas-in-loodontwerpen van het bekende Roermondse atelier werd gedigitaliseerd. "We bedachten dat het interessant zou zijn om ontwerpen uit het Limburgs erfgoed opnieuw toe te passen op schoenen", vertelt Schoonbrood.

Tentoonstelling
Behalve de drie bijzondere ontwerpen, hield de fabrikant er ook een expositie aan over in het Cuypershuis in Roermond. "Dit jaar staat Roermond in het teken van Roermond Glazeniersstad en om die reden bood het Cuypershuis aan om een expositie in te richten", legt Schoonbrood uit. "Deze laat zien hoe het maakproces van zo'n collectie tot stand komt."

Pierre Cuypers
Het Cuypershuis is vernoemd naar de Roermondse Rijksbouwmeester Pierre Cuypers. Het Nicolas-atelier werkte veelvuldig samen met de Rijksbouwmeester. Bekend voorbeeld is de Vondelkerk in Amsterdam. Het ontwerp van het Godshuis is van Cuypers, atelier Nicolas verzorgde het glas-in-lood.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV