Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondenaren moeten weer leren lezen en schrijven

Geplaatst opdinsdag 15 november 2016 - 6:48

Roermondenaren moeten fatsoenlijk leren lezen en schrijven. Bijna een vijfde van de inwoners is laaggeletterd. Opvallend: vooral autochtonen zijn het probleem.

Om de problematiek aan te pakken, heeft de gemeente onlangs 35.000 euro subsidie verleend aan Bibliorura voor een nieuw project.

Lezen en schrijven
Van alle Roermondenaren kan achttien procent niet fatsoenlijk lezen en schrijven, dat is iets boven het landelijke gemiddelde. Cursussen zijn er in Roermond genoeg om deze mensen bij te spijkeren, alleen lopen die slecht omdat het onderwijsinstellingen als Mundium College en Gilde Opleidingen niet lukt om de doelgroep te bereiken.

Schoolbanken in
In het nieuwe project gaat Bibliorura samenwerken met onder meer welzijnsorganisatie Wel.kom en het UWV. Zo moeten de mensen om wie het gaat boven komen drijven. De bedoeling is dat de inwoners die het betreft alsnog zo snel mogelijk in de schoolbanken terechtkomen.

Groot taboe
Vooral autochtonen zijn het probleem, vertelt directeur Jeanine
Deckers van Bibliorura. "Buitenlanders snappen dat ze, als ze mee willen komen in de maatschappij, de taal moeten beheersen. Zij gaan zelf wel op zoek. Voor autochtonen daarentegen is het een groot taboe. Ze durven niet toe te geven dat ze moeite hebben met het Nederlands."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Speciale bibliotheek geopend voor baby's en peuters
Video: Voorleesmarathon in Maastricht (28 okt 2019)
Video: Voorlezen om laaggeletterdheid tegen te gaan
Laaggeletterdheid blijft punt van zorg in Heerlen
Venlo pakt laaggeletterdheid aan tijdens Kinderboekenweek
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen