Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermondenaren moeten weer leren lezen en schrijven

Geplaatst opdinsdag 15 november 2016 - 6:48

Roermondenaren moeten fatsoenlijk leren lezen en schrijven. Bijna een vijfde van de inwoners is laaggeletterd. Opvallend: vooral autochtonen zijn het probleem.

Om de problematiek aan te pakken, heeft de gemeente onlangs 35.000 euro subsidie verleend aan Bibliorura voor een nieuw project.

Lezen en schrijven
Van alle Roermondenaren kan achttien procent niet fatsoenlijk lezen en schrijven, dat is iets boven het landelijke gemiddelde. Cursussen zijn er in Roermond genoeg om deze mensen bij te spijkeren, alleen lopen die slecht omdat het onderwijsinstellingen als Mundium College en Gilde Opleidingen niet lukt om de doelgroep te bereiken.

Schoolbanken in
In het nieuwe project gaat Bibliorura samenwerken met onder meer welzijnsorganisatie Wel.kom en het UWV. Zo moeten de mensen om wie het gaat boven komen drijven. De bedoeling is dat de inwoners die het betreft alsnog zo snel mogelijk in de schoolbanken terechtkomen.

Groot taboe
Vooral autochtonen zijn het probleem, vertelt directeur Jeanine
Deckers van Bibliorura. "Buitenlanders snappen dat ze, als ze mee willen komen in de maatschappij, de taal moeten beheersen. Zij gaan zelf wel op zoek. Voor autochtonen daarentegen is het een groot taboe. Ze durven niet toe te geven dat ze moeite hebben met het Nederlands."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Speciale bibliotheek geopend voor baby's en peuters
Video: Voorleesmarathon in Maastricht (28 okt 2019)
Video: Voorlezen om laaggeletterdheid tegen te gaan
Laaggeletterdheid blijft punt van zorg in Heerlen
Venlo pakt laaggeletterdheid aan tijdens Kinderboekenweek
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen