Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermond zet zaag in karakteristieke bomen: 'Schandalig'

Geplaatst opwoensdag 17 februari 2021 - 20:11

Bewoners van de Kapellerlaan in Roermond moeten afscheid nemen van de karakteristieke bomen langs de straat. Nadat de laan opnieuw is ingericht, worden er kleine lindebomen geplaatst.

De bomen, die er sinds 1997 stonden, waren karakteristiek voor de straat. Toch wilde de gemeente Roermond de bomen niet laten staan, omdat het fietspad verbreed moet worden.

Verzet bewoners
De laan wordt opnieuw ingericht en daar passen de bomen niet meer in. Dat besluit lag echter gevoelig bij omwonenden. Er vond een overleg plaats tussen bewoners en de gemeente, maar dat leverde geen compromis op. "Schandalig", zegt Harry Neelen, bewoner van de Kapellerlaan. "Bomen horen langer te leven dan één mensenleven. Het is toch geen speelgoed."

Bomenkap Roermond (17 feb 2021)
Foto: L1 (Luc Arnoldussen)

Lees ook: Karakteristieke bomen op Kapellerlaan Roermond verdwijnen

Problemen riool, verhardingen en asfalt
Omdat de Kapellerlaan problemen kent met riool en verhardingen moet de laan heringericht worden. Ook het asfalt is in slechte staat. Gevolg: de kap van ruim 100 bomen. "Ik vind het jammer, maar het is noodzakelijk dat het gebeurt", zegt bewoner Jean Dolmans. "De wortels van de bomen groeien in de riolen. Maar ik heb er vertrouwen in dat we er een mooie groene laan voor terugkrijgen." In het najaar worden er nieuwe lindebomen in de straat geplaatst.

Verkeer moet omrijden
De bomen worden tot en met vrijdag gekapt. Het begin is gemaakt met het stuk tussen het oude belastingkantoor en de Prins Bernhardstraat. Verkeer is niet mogelijk, wel zijn woningen en bedrijven te voet bereikbaar. Vervolgens worden de bomen gekapt op het gedeelte tussen de Kapel in 't Zand en de Prins Bernhardstraat.

Opnieuw gebruiken van hout
Uiteindelijk wordt het stamhout van de verwijderde bomen hergebruikt. Een gedeelte gaat naar een speelweide bij het Lief-Vrouwenveld. De andere stammen gaan naar speeltuin Kitskensberg en de scouting. Bij de herinrichting worden uiteindelijk ook weer nieuwe bomen aangeplant. Dat gebeurt onder meer in de groenstrook van de Prinses Marijkestraat.

" width="100%" height="450" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen