Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermond wil 'compacte stad' om leegstand te bestrijden

Geplaatst opdinsdag 15 maart 2016 - 6:23

In Roermond neemt de leegstand in de winkelstraat, met een percentage dat tot boven de twintig procent dreigt te stijgen, verontrustende vormen aan.

De bisschopsstad staat bekend als dé retailstad van Limburg. Mede dankzij het Designer Outlet kwamen de klanten jarenlang vanzelf. Die tijd is voorbij.

Compacte stad
"Roermond heeft te veel vierkante meters detailhandel. We moeten ontwikkelingen gaan sturen, want ongebreidelde groei kan niet meer", zegt wethouder Economische Zaken Angely Waajen. Daarom ligt er inmiddels een ruimtelijke detailhandelsvisie die bepaalt waar welk soort bedrijven nog zijn toegestaan. Maar er is meer nodig om de huidige malaise het hoofd te bieden. Roermond wil onder de noemer 'compacte stad' toe naar een kleiner, sfeervol kernwinkelgebied.

Provinciale proef
Een ambitieus plan waarbij de gemeente wel wat hulp kan gebruiken. Vandaar dat ze zich aanmeldde voor de provinciale proef, waar ook Sittard-Geleen en Venray aan meedoen en in de categorie kleine gemeenten Nederweert, Nuth en Bergen. Niet dat de provincie met een zak geld klaarstaat, benadrukt Waajen. Ze kan vooral partijen bij elkaar brengen. Meedenken over oplossingen voor complexe vraagstukken. Maar de gemeente en vooral de ondernemers zullen het samen moeten doen.

Lees ook: Actie tegen leegstand winkels

Een concrete afbakening welke straten tot het kernwinkelgebied behoren en welke geschrapt worden, is er nog niet. Op papier liggen er inmiddels plannen genoeg. Nu de uitvoering nog.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eigen 'droomwinkel' tegen leegstand in Roermond
'Kwartiermaker Weert moet onbesmet zijn'
Streetwise-aanpak lege winkels vindt navolging
Actie tegen leegstand winkels
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen