Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermond wil 'compacte stad' om leegstand te bestrijden

Geplaatst opdinsdag 15 maart 2016 - 6:23

In Roermond neemt de leegstand in de winkelstraat, met een percentage dat tot boven de twintig procent dreigt te stijgen, verontrustende vormen aan.

De bisschopsstad staat bekend als dé retailstad van Limburg. Mede dankzij het Designer Outlet kwamen de klanten jarenlang vanzelf. Die tijd is voorbij.

Compacte stad
"Roermond heeft te veel vierkante meters detailhandel. We moeten ontwikkelingen gaan sturen, want ongebreidelde groei kan niet meer", zegt wethouder Economische Zaken Angely Waajen. Daarom ligt er inmiddels een ruimtelijke detailhandelsvisie die bepaalt waar welk soort bedrijven nog zijn toegestaan. Maar er is meer nodig om de huidige malaise het hoofd te bieden. Roermond wil onder de noemer 'compacte stad' toe naar een kleiner, sfeervol kernwinkelgebied.

Provinciale proef
Een ambitieus plan waarbij de gemeente wel wat hulp kan gebruiken. Vandaar dat ze zich aanmeldde voor de provinciale proef, waar ook Sittard-Geleen en Venray aan meedoen en in de categorie kleine gemeenten Nederweert, Nuth en Bergen. Niet dat de provincie met een zak geld klaarstaat, benadrukt Waajen. Ze kan vooral partijen bij elkaar brengen. Meedenken over oplossingen voor complexe vraagstukken. Maar de gemeente en vooral de ondernemers zullen het samen moeten doen.

Lees ook: Actie tegen leegstand winkels

Een concrete afbakening welke straten tot het kernwinkelgebied behoren en welke geschrapt worden, is er nog niet. Op papier liggen er inmiddels plannen genoeg. Nu de uitvoering nog.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je. Klik hier.
Actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang gratis de digitale krant!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eigen 'droomwinkel' tegen leegstand in Roermond
'Kwartiermaker Weert moet onbesmet zijn'
Streetwise-aanpak lege winkels vindt navolging
Actie tegen leegstand winkels
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen