Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Roermond focust op rondtrekkende groepen criminelen

Geplaatst opmaandag 26 januari 2015 - 7:02

Mobiel banditisme, delicten met een grote impact op veiligheidsgevoelens en (sociale) overlast. Daar legt de gemeente Roermond de komende jaren de focus, als het gaat om veiligheid.

Dat meldt de ‘Kadernota integrale veiligheid 2015-2018’. De prioriteiten zijn gebaseerd op politiecijfers, de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2013 en bijeenkomsten met onder anderen ondernemers en inwoners.

Buitenlandse criminelen
Voor mobiel banditisme is gekozen, omdat dit soort delicten sterk is toegenomen en naar verwachting in de toekomst blijft stijgen. Mobiel banditisme houdt in dat er sprake is van rondreizende groepen veelal buitenlandse criminelen die zich bezighouden met zaken als zakkenrollerij, winkel- en ladingdiefstal, babbeltrucs, skimming.

Outlet
De pakkans van deze lieden is klein, omdat ze nooit lang op één plek verblijven. Vaak zoeken ze hun slachtoffers zorgvuldig uit: oudere en kwetsbare personen. Volgens de 'Gebiedsscan criminaliteit en overlast 2013' van de basiseenheid Roermond van de politie is het aantal gevallen van zakkenrollerij in 2013 met 32 procent gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Zakkenrollers zijn vooral actief in de binnenstad en het Designer Outlet.

Verplaatsing
Ook zijn er pieken waar te nemen tijdens grote evenementen zoals carnaval en Solar. Qua winkeldiefstallen, ook vaak door deze groep gepleegd, is er de afgelopen jaren een duidelijke verplaatsing te zien van de binnenstad naar het Designer Outlet en het Retailpark.

Integrale aanpak
De politie geeft aan nog niet echt vat te hebben op het fenomeen mobiel banditisme, dat ook regionaal en landelijk oprukt. Daarom is een integrale aanpak vereist, waarbij ook samenwerking met ondernemers wordt gezocht. Doelstelling van de gemeente is om ondanks de uitbreiding van Roermond als koopstad het aantal gevallen van winkelinbraak en zakkenrollerij stabiel te houden.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Zakkenrollerij hardnekkig probleem in Roermond
Maastrichtenaar zoekt 'kutwijven' die zijn oma hebben gerold
Carnaval in cijfers: wildplassers en zakkenrollers in Limburg
voertuig, klassieker, auto, autobende
Politie nog weken bezig met onderzoek in Swalmen
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen