Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermond focust op rondtrekkende groepen criminelen

Geplaatst opmaandag 26 januari 2015 - 7:02

Mobiel banditisme, delicten met een grote impact op veiligheidsgevoelens en (sociale) overlast. Daar legt de gemeente Roermond de komende jaren de focus, als het gaat om veiligheid.

Dat meldt de ‘Kadernota integrale veiligheid 2015-2018’. De prioriteiten zijn gebaseerd op politiecijfers, de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2013 en bijeenkomsten met onder anderen ondernemers en inwoners.

Buitenlandse criminelen
Voor mobiel banditisme is gekozen, omdat dit soort delicten sterk is toegenomen en naar verwachting in de toekomst blijft stijgen. Mobiel banditisme houdt in dat er sprake is van rondreizende groepen veelal buitenlandse criminelen die zich bezighouden met zaken als zakkenrollerij, winkel- en ladingdiefstal, babbeltrucs, skimming.

Outlet
De pakkans van deze lieden is klein, omdat ze nooit lang op één plek verblijven. Vaak zoeken ze hun slachtoffers zorgvuldig uit: oudere en kwetsbare personen. Volgens de 'Gebiedsscan criminaliteit en overlast 2013' van de basiseenheid Roermond van de politie is het aantal gevallen van zakkenrollerij in 2013 met 32 procent gestegen vergeleken met het jaar ervoor. Zakkenrollers zijn vooral actief in de binnenstad en het Designer Outlet.

Verplaatsing
Ook zijn er pieken waar te nemen tijdens grote evenementen zoals carnaval en Solar. Qua winkeldiefstallen, ook vaak door deze groep gepleegd, is er de afgelopen jaren een duidelijke verplaatsing te zien van de binnenstad naar het Designer Outlet en het Retailpark.

Integrale aanpak
De politie geeft aan nog niet echt vat te hebben op het fenomeen mobiel banditisme, dat ook regionaal en landelijk oprukt. Daarom is een integrale aanpak vereist, waarbij ook samenwerking met ondernemers wordt gezocht. Doelstelling van de gemeente is om ondanks de uitbreiding van Roermond als koopstad het aantal gevallen van winkelinbraak en zakkenrollerij stabiel te houden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Zakkenrollerij hardnekkig probleem in Roermond
Maastrichtenaar zoekt 'kutwijven' die zijn oma hebben gerold
Carnaval in cijfers: wildplassers en zakkenrollers in Limburg
Politie zet zwaar geschut in: 350 man speuren provincie af
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen