Overslaan en naar de inhoud gaan

Roermond bezorgd over mestverwerking in Haelen

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 21:41

Dorpsraden en wijkteams in Roermond maken zich grote zorgen over plannen voor mestverwerking op een bedrijventerrein aan de overkant van de Maas in Haelen.

Ze vrezen stankoverlast.

In een brief aan het college van B en W in Roermond uiten zij hun zorgen. Het gaat om dorpsraden en buurtcomités van Boukoul Swalmen, Leeuwen, Herten, Asselt en Maasniel.

Bouw mestverwerkingsbedrijf
De zorgen zijn een gevolg van het plan om op het Zevenellenterrein ten zuiden van Buggenum, een mestverwerkingsbedrijf en een biomassacentrale te bouwen. De 'Coöperatie 7LL', een samenwerkingsverband van zes varkenshouders uit Leudal en Nederweert, wil het mestverwerkingsbedrijf bouwen op het deel van het terrein waar Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) eigenaar van is.

Vergunning
De provincie heeft een jaar geleden een vergunning verleend voor de mestverwerking. De dorps- en wijkraden waren het daar niet mee eens en hebben een beroepschrift ingediend. "Inmiddels heeft begin september bij de rechtbank Limburg een zitting plaatsgevonden over het al dan niet-ontvankelijk zijn van het beroep van de eisers. Er is op dit moment nog geen uitspraak gedaan", zegt Bas Albersen, woordvoerder van de Provincie Limburg.

Gesloten systeem
"De coöperatie wil een mestverwerking bouwen met een volledig gesloten systeem. In de vergunningaanvraag is nadrukkelijk opgenomen dat er met een dergelijk systeem geen geurhinder voor de omgeving is”, zegt Hans Corsten van de Coöperatie 7LL.

Zevenellen nieuwe kaart oktober
Het Zevenellenterrein in Haelen kent meerdere eigenaren. De Coöperatie 7LL bouwt op grondgebied van OML en de biomassacentrale komt op grondgebied WBCZ.
Foto: Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV

Onderzoek
Het tweede plan, een biomassacentrale, zit nog in een onderzoeksfase. Hiervoor heeft de provincie 49.000 euro subsidie verleend, voor onderzoek naar de haalbaarheid. Het is de bedoeling dat in 2021 gestart wordt met de bouw.

Stankoverlast Maasplassen en Designer Outlet
De dorps- en wijkteams zijn bang dat als de plannen doorgaan niet alleen hun dorpen, maar ook de rest van Roermond inclusief de Maasplassen én het Designer Outlet met stank te maken krijgt. "We maken ons van vanuit deze kant van de Maas zorgen omdat we daar veel last van gaan krijgen, met name van de mestverwerking. Dat heeft te maken met de heersende westenwind", zegt Elly Joosten van dorpscomité Leeuwen.

Gemeente Roermond kan niks doen
Remco Hoogstraten, woordvoerder van de gemeente Roermond, zegt de zorgen te hebben doorgespeeld naar de provincie en mede-grondeigenaar OML. Formeel gezien kan Roermond niks doen. "We komen op voor de belangen van onze inwoners, maar dit speelt zich niet af op ons grondgebied en we zijn hier niet de vergunningsverlener. Ook heeft de provincie aangegeven geen stankoverlast te verwachten."

Momenteel zoekt OML actief contact met diverse betrokken partijen. En waar mogelijk - vanwege de coronamaatregelen - staan er afspraken op de agenda.

Zorgen worden serieus genomen
"Het is juist goed als mensen en partijen als dorps- en wijkraden hun zorgen kenbaar maken. We nemen de zorgen serieus. Alle partijen op het terrein in Haelen maken zich sterk voor een bijdrage aan de economie, werkgelegenheid en de leefbaarheid voor de inwoners van Leudal en Midden-Limburg", klinkt vanuit OML.

'Geen geurhinder'
Volgens de provincie is er in de verleende vergunning uitgebreid ingegaan op het vermeende geurprobleem. "Op basis van onderzoeken ligt de geurbelasting in de woonkernen ruim onder de strengste geurnorm. Dat betekent dat de berekende geurbelasting zo laag is dat er geen geurhinder zal optreden", aldus de Provincie Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen