Overslaan en naar de inhoud gaan

Roep om schadefonds voor bevers wordt luider

Geplaatst opzondag 3 januari 2021 - 17:14

Gemeenten en waterschap Limburg pleiten steeds vaker voor een schadefonds die de onvoorziene schade van de bever moet vergoeden.

In Evertsoord hebben bevers naast een sloot diepe tunnels gegraven onder een fietspad en de Helenaveenseweg. De totale schade bedraagt 660.000 euro.

Schadefonds
Omdat deze weg van de gemeente Horst aan de Maas is, zijn de kosten voor de gemeente. Daarom pleit wethouder voor een schadefonds. Wethouder Eric Beurskens: "De basisschade is inmiddels hersteld om de verkeersveiligheid te waarborgen, maar het grote herstel moet nog beginnen. Dat kost veel geld. We kunnen het misschien wel één keer betalen, maar daarna niet meer."

Onvoorzien
Ook het waterschap pleit voor een schadefonds, omdat de schade die de bever in Limburg aanricht de komende jaren wel eens tot vele miljoenen euro's kan oplopen. Har Frenken van het waterschap: "We moeten er eens over nadenken om een fonds op te richten waaruit we dit soort onvoorziene kosten uit kunnen betalen."

Afschot
In Limburg leven nu zo'n 1100 bevers. Het afgelopen jaar zijn er dertig afgeschoten nadat eerst alles was gedaan om de overlast die ze veroorzaken tegen te gaan. Alleen in extreme gevallen mogen de dieren, die een beschermde status hebben, worden gedood.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen