Overslaan en naar de inhoud gaan

Roemer bij installatie: 'Ik ben een man van alle kleuren'

Geplaatst opwoensdag 1 december 2021 - 21:52

Emile Roemer is geïnstalleerd als nieuwe gouverneur van Limburg. Dat gebeurde in een bijzondere vergadering van het Limburgs Parlement.

Roemer is de eerste gouverneur in Nederland van SP-huize. Hij volgt Johan Remkes op die de afgelopen zeven en een halve maand waarnemend gouverneur was na het opstappen van Theo Bovens en het voltallige provinciebestuur.

Martin Luther King
Roemer zei in zijn eerste toespraak dat Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King zijn grote voorbeeld en inspirator was. Die hield in 1963 zijn beroemde ‘I have a dream’ rede. Analoog daaraan stelde Roemer te ‘dromen’ van een Limburgs Parlement dat op basis van vertrouwen het debat voert en elkaar versterkt. En waarin beleid niet alleen met het hoofd maar ook met het hart wordt gemaakt.

Tomaatrood
De nieuwe gouverneur ging ook in op wat hij zelf zijn tomaatrode achtergrond noemde als SP-‘er. “Die heb ik. Maar ik ben een man van alle kleuren van de regenboog die boven alle partijen staat. Bovendien wordt het beleid gemaakt door het provinciebestuur en het Limburgs Parlement”, zo Roemer.

Saamhorigheid
Hij noemde de grote saamhorigheid de grote kracht van Limburg en zijn sterke en hechte netwerken. Volgens Roemer hoeft ons-kent-ons helemaal niet slecht te zijn en beter dan een ieder-voor-zich samenleving. “Het gaat erom hoe die netwerken worden gebruikt en ingezet. Dat moet altijd op een open, eerlijke en transparante manier gebeuren”, betoogde Roemer.

Vertrouwenscrisis
Hij keek ook terug op de bestuurscrisis die in april ontstond en waarvan hij zei te weten dat die pijn heeft gedaan en nog doet. Niemand gaat dat in de koude kleren zitten maar hij aarzelde toch het een bestuurscrisis te noemen. “Ik spreek liever van een vertrouwenscrisis. En dat is geen exclusief Limburgs probleem. Want in heel Nederland is sprake van een slinkend vertrouwen in de overheid. We kunnen een nieuwe start maken op basis van vertrouwen in elkaar”, stelde Roemer.

Gezellig buurmeisje
Hij vertelde ook dat Limburg voor hem als jongere die vlak over de Brabantse provinciegrens bij Sambeek woonde, al dat leuke, gastvrije en gezellige buurmeisje was waar hij vaak kwam. “Na een LAT-relatie als waarnemend burgemeester van Heerlen ben ik blij, opgetogen en dankbaar vandaag met dat oude buurmeisje in het huwelijk te treden”, verklaarde Roemer.

Luxe arbeidsmigrant
Hij omschreef zichzelf ook als een luxe arbeidsmigrant die op zoek is naar een huis aan de Limburgse kant van de Maas. “Ik sta re popelen om verder te bouwen aan de mooiste provincie van het land. Us sjoen Limburg”, zo eindigde hij zijn eerste speech in het Limburgs Parlement.

Remkes
Statenlid Geert Frische die de bijzondere vergadering voorzat, noemde namens het Limburgs Parlement Johan Remkes degene die de kussens heeft opgeschud en voor nieuwe lakens en dekens heeft gezorgd. Maar het bedje is nog niet gespreid, zei hij richting Roemer. Hij omschreef hem ook als boegbeeld van Limburg die zeker in staat is de harten van de Limburgers te veroveren.

Goud waard
Bij de installatie van Roemer waren behalve de leden van het Limburgs Parlement en het provinciebestuur onder meer ook de oud-gouverneurs Theo Bovens en Leon Frissen aanwezig. Roemer prees Bovens met name om zijn bijdrage als gouverneur aan de sociale agenda en de Brightland-campussen. “Die zijn allebei goud waard geweest voor Limburg.”

Lees ook: Video: Installatie Emile Roemer tot gouverneur van Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen