Overslaan en naar de inhoud gaan

Roemenen leefden in angst in aftands onderkomen in Linne

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 16:51

Op een boerderijcomplex in Linne zijn ruim vijftig arbeidsmigranten aangetroffen onder 'erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden', meldt de gemeente Maasgouw.

Zij werden afgelopen donderdag gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw. Inmiddels weet de gemeente niet meer waar ze zijn.

'Mensonterend'
De gemeente heeft bij de controle aangegeven dat ze twee dagen de tijd kregen om een einde te maken aan de situatie. "Ik heb zelden zo een mensonterende situatie meegemaakt", aldus burgemeester Stef Strous. "Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar."

Angst
Volgens Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor de voorman. "Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten." De Roemenen verbleven in de bijgebouwen van de hoeve waar onder meer slaapvertrekken en een eetkamer waren. Ook aan de achterkant van het pand staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden, meldt de gemeente.

Onveilig
Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Stapelbedden komen soms tegen het dak aan, er lijkt geen goede ventilatie te zijn, voor sommige ramen zit tralies. Kookplaten met gasflessen en gasbranders staan dicht bij ruimten waar vier tot zes mensen slapen, vluchtroutes ontbreken of zijn gebarricadeerd, brandmelders zijn niet goed en er zijn geen spullen om te blussen als er brand zou uitbreken. Een deugdelijk nachtregister ontbrak. Het echtpaar dat eigenaar is van het complex had wel een klapper met kopieƫn van identiteitsbewijzen.

Op 20 mei vond ook al een inspectie plaats in het gebouw. Toen waren er maar enkele arbeidsmigranten. Van alle aangetroffen bedden bleken er 58 beslapen te zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen