Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeister Lisa Scheenaard uit Weert wint olympisch brons

Geplaatst opwoensdag 28 juli 2021 - 6:30

Roeister Lisa Scheenaard uit Weert heeft op de Olympische Spelen in Tokio een bronzen medaille veroverd.

Scheenaard won samen met Roos de Jong eremetaal op het onderdeel dubbeltwee.

Sterke start
Scheenaard en De Jong, die zich als tweede hadden geplaatst voor de finale, begonnen sterk aan hun jacht op de medaille. Na 500 meter moest het duo alleen Roemenië voor zich dulden. De Roemeense vrouwen werden vooraf al bestempeld als topfavoriet.

Nieuw-Zeeland
In het tweede gedeelte van de race kwam Nieuw-Zeeland meer opzetten en namen ze de tweede positie over van Scheenaard en De Jong. Na 1500 meter was de voorsprong van de Kiwi’s bijna twee seconden, maar de Nederlandse vrouwen gaven niet op. Ze moesten ook letten op Litouwen dat in het kielzorg van de Nederlandse boot zat.

Olympisch record
Terwijl de strijd om plek twee in volle gang was, kon Roemenië al genieten van de naderende overwinning. Met ruim drie seconden voorsprong werden ze in een olympisch record de winnaars van het goud.

Eindsprint
In de laatste 500 meter plaatsten Scheenaard en de Jong een eindsprint in de jacht op zilver. Daardoor kwamen ze steeds dichter bij de Nieuw-Zeelandse boot. Uiteindelijk kwamen ze net tekort om de Kiwi’s nog te achterhalen. Daardoor werd het een bronzen medaille, omdat ze Litouwen wisten af te schudden.

Olympische medaille
Voor Scheenaard is het haar eerste medaille op de Olympische Spelen. Ze won in 2019 wel al een bronzen medaille op het wereldkampioenschap roeien en in 2018 werden een zilveren medaille behaald op de Europees kampioenschappen.

Medailleregen
De bronzen medaille van Scheenaard en De Jong bleek de start van een medailleregen voor de Nederlandse roeiploeg. Later in de Nederlandse nacht werden ook nog één gouden en twee zilveren medailles veroverd.

Besmettingen
Voor Scheenaard was het geen eenvoudige week in de Japanse hoofdstad. Door een aantal coronabesmettingen binnen de roeiploeg werden de regels voor het Nederlandse team steeds strenger. Onder meer de hoofdcoach van de vrouwen, Josy Verdonkschot, geboren in Schaesberg, testte positief. Na die besmetting werd de Nederlandse ploeg afgezonderd van de deelnemers uit andere landen. De coronabesmetting van haar coach zorgde ervoor dat de Weertse de afgelopen dagen haar hart vasthield of ze ook niet positief zou testen.

Desondanks hield Scheenaard haar focus en wist ze een bronzen medaille te winnen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen