Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeiers in afzondering na drie coronagevallen

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 19:09

De Nederlandse roeiploeg op de Olympische Spelen wordt vanwege de drie coronagevallen voorlopig helemaal afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio.

Lisa Scheenaard, afkomstig uit Weert, maakt deel uit van de Nederlandse selectie.

Lees ook: Lisa Scheenaard houdt hart vast na positieve test coach

Eetzaal
De afzondering betekent onder meer dat de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruik kan maken van de eetzaal en de algemene warming-upruimte. "We hebben van de internationale federatie het verzoek gekregen of wij eraan willen meewerken om het voor de vrijwilligers, de organisatie en met name de andere landen zo veilig mogelijk te maken", zegt technisch directeur Hessel Evertse. "Dat doen we natuurlijk."

Schaesberg
Eerst testte een staflid van de roeiploeg positief op het coronavirus, vervolgens ook skiffeur Finn Florijn en de in Schaesberg geboren hoofdcoach Josy Verdonkschot van de vrouwenboten. "Wij doen er zelf al alles aan om niet besmet te raken en ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk risico vormen voor anderen", aldus Evertse. Nadat Verdonkschot als derde lid van de roeiploeg positief had getest, kwam het verzoek van de mondiale federatie om zoveel mogelijk in afzondering te gaan.

Lees ook: Roeicoach Josy Verdonkschot test positief op Spelen

Vier bij vier meter
Omdat de roeiers de gemeenschappelijke ruimtes bij de roeibaan niet meer kunnen gebruiken, moeten ze zich nu voor wedstrijden voorbereiden in een tentje van vier bij vier meter, met ruimte voor slechts enkele fietsen en ergometers. Tussen de middag eten ze in een aparte ruimte of ze gaan terug naar het olympisch dorp.

Taxi's
De roeiers kunnen ook geen gebruik meer maken van het busvervoer vanuit het olympisch dorp naar de roeibaan. Ze worden nu in taxi's en kleine busjes vervoerd. "Dat zijn geaccrediteerde taxi's, met chauffeurs die ook dagelijks een coronatest doen. Die taxi's moet je eigenlijk 48 uur van tevoren reserveren, dat is lastig te organiseren gezien de steeds veranderende situatie", aldus Evertse.

"We zijn het al 1,5 jaar gewend om in kleine groepen te werken, mini-bubbels. Iedere groep heeft een eigen programma, een eigen dagindeling. Er vallen in de begeleiding nu mensen tussenuit, wat betekent dat wij met minder mensen meer werk moeten doen. Maar we zijn flexibel, we kunnen dat aan."

Onzekerheid
Goed eten, goed slapen en goed roeien, dat zijn volgens Evertse de drie kernpunten voor zijn ploeg. "Dat komt door dit alles wel in het gedrang. Maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Er is een hoop onzekerheid, we moeten veel schakelen, maar de sporters bewaren rust en focus. En onze mensen werken snoeihard om dat voor die sporters mogelijk te maken."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen