Overslaan en naar de inhoud gaan

Roda naar De Graafschap: 'Kans groot dat je een keer wint'

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 19:34

Drie overwinningen scheiden Roda JC van de Eredivisie. In het eerste play-off-duel zal zaterdag in Doetinchem met De Graafschap afgerekend moeten worden. Vrijdagmiddag vertrok de spelersbus al.

Met een heuse 'Europese' benadering hoopt coach Jurgen Streppel zijn ploeg optimaal klaar te stomen. "Er is geen publiek, je moet iets creëren om er echt iets speciaals van te maken", zegt hij. "Ik hoef geen vuurtje aan te wakkeren, maar het is wel goed voor de bewustwording dat je ergens om speelt."

L1

2018
Drie jaar is het geleden dat Roda JC in de play-offs stond: in 2018 werd het door Almere City uit de Eredivisie geknikkerd en belandde de club in de Keuken Kampioen Divisie. Het is tevens de enige keer dat Roda als verliezer uit de promotie/degradatie-play-offs kwam: bij de eerste vier pogingen kwam Roda telkens als winnaar uit de bus, in 2009, 2013, 2015 en 2017.

Patent
De Kerkradenaren hebben dus een patent op play-off-succes. Van de bloedstollende penaltyserie in Leeuwarden tot de kopbal van Daryl Werker tegen MVV, en van de promotie in Breda tot de twee rake vrije trappen van Mark-Jan Fledderus. Die memorabele momenten zijn terug te zien op doeken in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion, in de gangen waar de spelers vóór ieder duel langslopen voordat zij het veld betreden.

Uitwedstrijden
Maar op het eigen veld zal Roda in de play-offs niet gaan spelen. Als laagst geplaatste team van alle play-off-deelnemers weten de geel-zwarten dat ze alle wedstrijden op vreemde bodem zullen spelen. In het meest gunstige geval zijn dat er drie: eerst bij De Graafschap, bij een overwinning op de Doetinchemmers daarna tegen Almere City of NEC, en vervolgens zou de formatie van Streppel dan in de finale met NAC, Volendam of de nummer zestien van de Eredivisie strijden om één plek op het hoogste niveau.

Veroordeeld
De Graafschap is - op papier - de zwaarst mogelijke tegenstander die Roda kon treffen, maar het team van Mike Snoei steekt niet in een al te beste vorm. Wat heet: De Graafschap liet tegen zowel Jong Ajax als, afgelopen woensdag, tegen Helmond Sport na zich te verzekeren van rechtstreekse promotie, en zag op de slotdag Go Ahead Eagles langszij komen. De Doetinchemmers zijn zodoende veroordeeld tot deelname aan de play-offs om alsnog te promoveren: een promotie die de Superboeren vorig jaar door het afbreken van de competitie ook al door de neus werd geboord.

Vrijdagmiddag vertrok de Roda-selectie met de bus. Daar waren zo'n honderd supporters bij aanwezig:

L1

Fitheid
Maar vooral het feit dat De Graafschap het tegen Helmond Sport wéér niet gebolwerkt kreeg, is een mentale dreun voor de ploeg, die ook fysiek alles heeft moeten geven op het kletsnatte veld in de Vijverberg. Roda hoopt te profiteren van de naschokken van die dreun, én Roda heeft zelf veel spelers energie laten bijtanken in de afgelopen dagen. In het laatste competitieduel, afgelopen woensdag tegen TOP Oss, stond niets meer op het spel, en gaf Streppel negen beoogde basisspelers een gedeelte van de wedstrijd - of zelfs het hele duel - rust.

Draai om de oren
Eerder dit seizoen ging Roda twee keer de bietenbrug op tegen de Superboeren: in januari werd in Kerkrade met 1-3 verloren, in september gaf De Graafschap de Koempels met 4-0 een draai om de oren. Roda klampt zich vast aan de wetenschap dat het elftal toen nog niet zo ontwikkeld was als nu het geval is, en de ploeg in de tweede seizoenshelft beter is gaan voetballen. Coach Streppel kan in ieder geval over een fitte selectie beschikken.

Live
De wedstrijd De Graafschap-Roda JC is zaterdag rechtstreeks te volgen via L1 Radio. Om 18:00 uur begint de uitzending waarin ook voormalig Roda-coach Rick Plum aanschuift, waarna om 18:45 uur het live verslag van de wedstrijd volgt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen