Overslaan en naar de inhoud gaan

Robot Tessa let op dat Gerrit Huijs niets vergeet

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 8:55

Iedere dag op hetzelfde tijdstip klinkt de stem van zorgrobot Tessa in de woning van Gerrit Huijs (86) uit Sevenum. "Hallo Gerrit, denk je eraan om de medicijnen te nemen?"

De zorgrobot is meer dan een pratende agenda. Honderd Tessa's worden de komende tijd 'aan het werk gezet' door De Zorggroep in Noord- en Midden Limburg.

Bloempot
Gerrit Huijs is af en toe vergeetachtig. Schoondochter Kirsti Huijs legt uit: "Pap heeft verschijnselen van Parkinson en een, nu nog, lichte vorm van dementie. Voor ons is het een geruststelling dat hij er iedere dag aan herinnerd wordt om zijn medicijnen te nemen."

Video: L1

Gerrit Huijs woont zelfstandig. In 2013 is zijn vrouw Riet overleden. Op de kast in de woonkamer staat de zorgrobot. Tessa kan praten en niet bewegen. Ze lijkt op een bloempot met twee oogjes. Ze heeft een pakje aan en zelfs een plantje in een potje op haar 'hoofd'.

Stemgeluid
Volgens De Zorggroep is Tessa een soort vervanging van de telefoon. Zeker in corona-tijd biedt het uitkomst. Via een app wordt de robot gevoed met mededelingen of vragen. Schoondochter Kirsti Huijs heeft de Tessa-app op haar telefoon. Vanuit haar eigen huis kan ze berichten maken die Tessa op haar beurt op het gewenste tijdstip uitspreekt in de woonkamer van Gerrit.

Kopje koffie
De familie Huijs kan op deze manier goed communiceren met Gerrit. "Pap hoort niet meer zo goed. De telefoon is daarom lastig aan het worden. Het stemgeluid van Tessa is beter. Hij kan trouwens ook antwoord geven aan Tessa. Dat lees ik dan weer terug in de app."

De dagelijkse medicijnen-mededeling voor Gerrit Huijs is geprogrammeerd. De familie verstuurt ook andere berichten. Bijvoorbeeld dat er iemand langs komt om een kopje koffie te drinken.

Zelfstandig
De Zorggroep wil voor 1 juli honderd Tessa's plaatsen bij cliënten voor wie dat een oplossing is. Gerrit Huijs leeft ondanks zijn vergeetachtigheid een redelijk zelfstandig leven. Iedere dag komt er hulp voor zijn steunkousen en voor het douchen.

De hulp van Tessa stimuleert dat, vertelt zorgmedewerker Heljo Peeters. "We hoeven niet méér dan twee keer per dag over de vloer te komen om bijvoorbeeld de medicijnen aan te geven om er zeker van te zijn dat ze ook genomen worden. Als meneer Huijs eraan herinnerd wordt, doet hij het zelf."

Riet
"Iets meer leven in de brouwerij." Gerrit Huijs lacht als hem wordt gevraagd hoe het 'samenwonen' met Tessa bevalt. "Ze had eigenlijk anders moeten heten", vervolgt hij: "Riet was een betere naam geweest."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen