Overslaan en naar de inhoud gaan

Rob Ehrens: andere aanpak sport om virus tegen te gaan

Geplaatst opdonderdag 18 maart 2021 - 11:34

Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters pleit voor veranderingen in de wedstrijdsport van de hippische wereld, om in de toekomst uitbraken van het besmettelijke rhinovirus te voorkomen.

"We moeten onze paarden weerbaarder maken", zegt hij. "Dat kunnen we onder meer doen door de wedstrijdkalender aan te passen."

Social distancing bij paarden
Sinds maart liggen in tien Europese landen internationale wedstrijden stil, nadat op een concours in Valencia een uitbraak van het paardenvirus heeft plaatsgevonden. Ehrens: "Er zijn wedstrijden waarbij te veel paarden op één locatie staan. Soms 400 onder een dak. Dat moeten we niet langer willen. Het virus is 'airborne', als één paard het krijgt, krijgen een heleboel het."

Wedstrijden intensiever
In meer opzichten zijn wedstrijden intensiever geworden, zegt Ehrens. Niet alleen wat betreft de stalling. "Door alle wedstrijdreeksen die er zijn en het vele reizen die die met zich meebrengen worden paarden kwetsbaarder voor een virus. Omdat het zo intensief is. Bij mensen is dat niet anders, zie corona. Natuurlijk kan vaccinatie helpen en wij doen dat ook. Misschien moeten we toe naar een verplichting. Maar tegen de ernstige vorm van rhino (de neurologische vorm) helpt het vaccin niet."

Mutaties
Vooralsnog is uiterste waakzaamheid geboden. Ehrens: "De huidige uitbraak is nog niet voorbij. Ook bij dit virus duiken overal mutanten op. We moeten nu onze atleet, het paard, beschermen en heel streng zijn. Ik denk dat al onze ruiters daar heel goed mee omgaan. Ik ken er niet één die in het buitenland is geweest en zijn paard niet in quarantaine heeft. We nemen dit heel serieus."

Wedstrijden hervatten
Vooralsnog is de FEI van plan de wedstrijden op 12 april weer te laten beginnen. Bovendien is door bemiddeling van KNHS-sportdirecteur Iris Boelhouwer inmiddels ook het verbod op internationale wedstrijden in Nederland, dat vanwege de coronamaatregelen al een half jaar gold, opgeheven. Als het meezit krijgt Ehrens daardoor weer de mogelijkheid ruiters in meer wedstrijden in te zetten.

Voorbereiding Tokio
Want de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio staat onder druk. Ehrens. "Het is heel simpel, nu kan het nog goed komen. Maar als we ook nog eens de hele maand april stilliggen wordt het moeilijk. We hebben twee problemen: we weten niet wanneer we weer mogen beginnen en veel organisatoren verplaatsen hun evenement naar later in het jaar. Maar we hebben nu wedstrijden nodig."

Nog geen paniek
Ehrens benadrukt 'nog niet in paniek' te zijn. "In het slechtste scenario zal ik alleen combinaties naar Tokio kunnen sturen die zich al bewezen hebben. Ik ga geen ruiters sturen die niet de kans hebben gehad op het hoogste niveau ervaring op te doen. En ik weet niet zeker of ze die kans nog krijgen. Maar ook ruiters die zich al hebben bewezen hebben de flow nodig. Die krijgen ze alleen door in aanloop naar de Olympische Spelen meerdere topwedstrijden te rijden."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen