Overslaan en naar de inhoud gaan

RIVM onderzoekt rioolwater in heel Nederland op coronavirus

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 9:52

Het rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland wekelijks onderzocht op het coronavirus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) peilt samen met de waterschappen op ruim 300 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties de hoeveelheid virusdeeltjes.

Meetnetwerk
Tot nu toe werd er in onze provincie bij de rioolzuiveringsinstallaties in Venray, Venlo, Panheel, Simpelveld, Susteren en Maastricht wekelijks getest. De metingen maken inzichtelijker in welke plaatsen het virus zich verspreidt. In april begon het RIVM met 29 meetpunten. Dat waren er in juli 80 en inmiddels dekt het meetnetwerk het hele land.

Lees ook: Rioolwater geeft coronageheimen prijs

Ontlasting
Virusdeeltjes kunnen in de ontlasting terechtkomen. Zodoende kan rioolwater een informatiebron worden over het virus. In lijn met de stijging van het aantal positieve testen nam het RIVM in augustus ook meer virusdeeltjes waar in het rioolwater dan daarvoor. Onder meer in Amsterdam, Den Haag en Almere steeg het aantal virusdeeltjes. Afgelopen week zagen onderzoekers uitschieters in Leiden-Noord en Woerden. Op de meeste plekken detecteerde het RIVM geen coronavirus in het rioolwater.

Verdere verfijning
Heel exact zijn de meetresultaten niet: per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld. Het RIVM tekent verder aan dat niet alle mensen met Covid-19 virusdeeltjes in hun ontlasting hebben. De concentraties kunnen ook uiteenlopen. Aan verdere verfijning van de methode wordt nog gewerkt.

Lees ook: Dijkgraaf: 'Coronavirus zit ook in Limburgs rioolwater'

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen