Overslaan en naar de inhoud gaan

RIVM: Duizend vragen defensiepersoneel over Chroom-6

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2015 - 6:39

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen weken van zo’n 2300 (oud)-defensiemedewerkers ruim duizend vragen ontvangen over de gevolgen voor hun gezondheid van het werken met kankerverwekkende chroom-6-verf.

Dat meldt het RIVM in een nieuwsbrief over het onderzoek naar de oorzaak van de klachten van ziek geworden (oud)-defensiemensen die claimen onvoldoende te zijn beschermd tijdens het spuiten, stralen of opschuren van legermaterieel. Dat gebeurde onder meer op de inmiddels gesloten POMS-sites in Brunssum en Eygelshoven. Hier werden tot 2005 Amerikaanse legervoertuigen onderhouden.

Categoriën
De vragen aan het RIVM gaan behalve over de blootstelling aan chroomhoudende verven ook over de normen voor, en het recht op, afdoende bescherming. Verder willen de vragenstellers meer weten over medische tests die een verband kunnen aantonen tussen het werken met bijvoorbeeld CARCverf en hun klachten. Tenslotte zijn er tal van vragen gesteld over de juridische aansprakelijkheid. Het RIVM heeft alle binnengekomen vragen gebundeld in tien categorieën.

Commissie
Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen is een zogeheten paritaire commissie gevormd. Hierin zitten leden namens defensie, maar ook afgevaardigden van de vakbonden. Die commissie besluit welke onderzoeksvragen het RIVM gaat beantwoorden en in welke volgorde.

Kanker
Het totale onderzoek zal op z’n vroegst in 2017 klaar zijn. De Limburger onthulde vorig jaar de breed levende zorg onder ziek geworden ex-medewerkers van de POMS-depots. Zij kregen kanker of kampen met immunologische aandoeningen. Toen duidelijk werd dat het om mogelijk duizenden zieke (oud-)medewerkers gaat en dat chroom6-verf op sommige vliegbases nog steeds wordt gebruikt, gaf minister Hennis het RIVM eind 2014 opdracht een onderzoek te beginnen.

Onderzoek
Tot nu toe heeft het RIVM zich vooral beziggehouden met literatuuranalyse en het bestuderen van aangeleverde documentatie. Naast de paritaire commissie komt er ook een klankbordgroep van experts uit diverse disciplines. Die beoordeelt de kwaliteit van het onderzoek.

Advocaat Rob Bedaux uit Heerlen praat over de vragen van (oud-)defensiemedewerkers.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rechter hoort personeel POMS-sites als getuige
Meldpunt kankerverwekkend chroom-6: 900 registraties
Kamer debatteert over giftige chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen