Overslaan en naar de inhoud gaan

Rivieren dreigen te overstromen: start van evacuatie

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 16:22

De situatie in Zuid-Limburg dreigt volledig uit de hand te lopen door de extreme regenval. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 dinsdagmiddag ingesteld als calamiteitenzender.

De veiligheidsregio houdt er ernstig rekening mee dat de rivieren de Gulp en de Geul overstromen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de inwoners van de gemeenten Meerssen, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Daarnaast is de waterbuffer De Dem in Hoensbroek zo vol geraakt, dat hij op korte termijn dreigt te overstromen.

Moeilijk
De vraag is echter: wanneer gaat dat gebeuren? "Dat is nog moeilijk in te schatten. Daar hebben wij geen invloed op", zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De hevige plensbuien blijven aanhouden. Daardoor stijgt het waterpeil in onder meer de Gulp en de Geul in rap tempo. Hierdoor kunnen de rivieren buiten hun oevers treden. De veiligheidsregio adviseert om niet de weg op te gaan. "Blijf thuis en zorg dat je je spullen veilig opbergt", luidt het advies van de veiligheidsregio.

Ontruiming
Camping De Gele Anemoon in Wijlre wordt nu geëvacueerd. De camping ligt aan de Geul. Enkele tientallen campinggasten worden met taxibusjes weggebracht, meldt een verslaggever van L1 die ter plaatse is.

Waterbuffer Hoensbroek
Inwoners, die in de buurt van waterbuffer De Dem wonen, moeten alert blijven. "Woon je in de buurt van De Dem? Zoek een veilige plek in huis. Sluit gas en elektriciteit af. Daarmee voorkom je brand of kortsluiting", stelt de veiligheidsregio.

Waterschap Limburg probeert een doorbraak te voorkomen door schuiven open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water.

Het gaat om dit gebied in Hoensbroek:

Buffer Hoensbroek
Foto: Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Rampenzender
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 ingeschakeld als calamiteitenzender en geeft elk kwartier een update van de situatie op L1 radio. Volg ons liveblog om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen